Η Μόσχα ζητά ανταλλάγματα για να επιστρέψει στην Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά

Newsroom

Άρση των κυρώσεων ζήτησε ο αν. πρεσβευτής της Μόσχας στον ΟΗΕ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την αναβίωση της Πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα που επέτρεπε τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Σε ανάρτηση του στο twitter, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ο κόσμος θα μπορούσε να βρεθεί στα πρόθυρα μιας επισιτιστικής κρίσης μετά την καταγγελία της συμφωνίας από τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι συνολικά 400 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν την απειλή της ασιτίας.

ΟΗΕ: Η Ρωσία ζητάει ανταλλάγματα

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για Ανθρωπιστικά Θέματα, Μάρτιν Γκρίφιθς, παρουσίασε τα οφέλη που προέκυψαν από τη Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα:

μέσα σε έναν χρόνο, εξήχθησαν 33 εκατομμύρια μετρικών τόνων σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια σε 45 χώρες με περισσότερα από χίλια πλοία οι διεθνείς τιμές των σιτηρών μειώθηκαν κατά μέσο όρο 23%.

Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας για Πολιτικά Θέματα και Θέματα Οικοδόμησης της Ειρήνης, Rosemary DiCarlo, προειδοποίησε για τις παγκόσμιες επιπτώσεις μετά τις πρόσφατες επιθέσεις των Ρώσων στα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας χρησιμοποιήθηκε από την ουκρανική πλευρά για την οργάνωση “τρομοκρατικών επιθέσεων” στη γέφυρα της Κριμαίας και τη Σεβαστούπολη.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι, είπε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας:

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το ενδεχόμενο επανένταξης, αλλά μόνο υπό έναν όρο» – την άρση των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών κυρώσεων που έχουν αντίκτυπο στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Από: Euronews
Κοινοποιήστε το!