Ταχύτερη από ό,τι προβλέπεται η αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική

Newsroom 182 Views
Newsroom
3 Min Read

Τα κλιματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται για τη διερεύνηση της κλιματικής αλλαγής δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια το μέλλον της Αρκτικής, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, οι οποίοι προειδοποιούν ότι ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας θα είναι πολύ γρηγορότερος από τον εκτιμώμενο.

Λόγω της κάλυψης της θάλασσας της Αρκτικής με πάγο και του δριμέος κλίματός της, γίνονται σχετικά λίγες παρατηρήσεις σε αυτήν την περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι τα κλιματικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) και από άλλους για την εκτίμηση του μέλλοντος της Αρκτικής δεν έχουν ρυθμιστεί στον ίδιο βαθμό, όπως σε άλλα μέρη του κόσμου. Την ίδια ώρα, όμως, η Αρκτική είναι μία σημαντική περιοχή για την παρακολούθηση της μελλοντικής έντασης της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σε δύο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες τους, επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ συνέκριναν τα αποτελέσματα των κλιματικών μοντέλων με πραγματικές παρατηρήσεις και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον Αρκτικό Ωκεανό θα γίνει με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι προβλέπεται από τα κλιματικά μοντέλα.

«Αυτά τα κλιματικά μοντέλα υποτιμούν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Στην πραγματικότητα, τα σχετικά ζεστά νερά στις περιοχές της Αρκτικής είναι ακόμα πιο ζεστά και πιο κοντά στον θαλάσσιο πάγο. Κατά συνέπεια, πιστεύουμε ότι ο πάγος στη θάλασσα της Αρκτικής θα λιώσει πιο γρήγορα από ό,τι προβλέπεται», εξηγεί η Σελίν Χέουζε, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και επικεφαλής μίας από τις μελέτες. Η ίδια επισημαίνει την ανάγκη βελτίωσης των κλιματικών μοντέλων, καθώς σήμερα «δεν μπορούμε να παρέχουμε μία χρήσιμη πρόβλεψη για το πόσο γρήγορα λιώνουν οι πάγοι στη θάλασσα της Αρκτικής».

Ο θαλάσσιος πάγος μειώθηκε σε πάχος

Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής μειώθηκε σε πάχος κατά το ήμισυ την περίοδο 2005-2007 και δεν έχει ανακάμψει μέχρι σήμερα αντανακλώντας τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

Όπως προκύπτει από έρευνα με επικεφαλής τον Χιρόσι Σουμάτα από το Νορβηγικό Πολικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε μια ευδιάκριτη αλλαγή στον θαλάσσιο πάγο της Αρκτικής που χαρακτηρίζεται από μείωση κατά περισσότερο από 50% του παχέος πάγου (παχύτερου από τέσσερα μέτρα) και αύξηση του λεπτότερου, ομοιόμορφου πάγου. Αυτή η μετατόπιση συνέβη την περίοδο 2005-2007, οπότε εντοπίστηκε ότι ο μέσος χρόνος παραμονής πάγου στη θάλασσα μειώθηκε από 4,3 χρόνια σε 2,7 χρόνια.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, το πάχος του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική έχει αλλάξει ουσιαστικά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αντανακλώντας τις περιβαλλοντικές αλλαγές σε όλη την Αρκτική και τα ευρήματα αυτά δείχνουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η αλλαγή στο πάχος του θαλάσσιου πάγου ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης θερμότητας των ωκεανών στις περιοχές σχηματισμού πάγου.

Share

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.