Ξανά μέλος του Αραβικού Συνδέσμου η Συρία

Newsroom 214 Views
Newsroom
3 Min Read
In brief
  • Ο γενικός γραμματέας του οργανισμού κάλεσε τον Μπασάρ αλ-Άσαντ να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της 19ης Μαΐου.
  • Η επανεισδοχή της Συρίας εγκρίθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών του Συνδέσμου.

Υπέρ της επανεισδοχής της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο τάχθηκε την Κυριακή ο παναραβικός οργανισμός, με τον γενικό γραμματέα του να δηλώνει πως ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ μπορεί να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί εντός του μήνα, «εφ’ όσον το επιθυμεί».

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Άσαντ μπορεί να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής στη Σαουδική Αραβία, ο Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο: «Εφ’ όσον το επιθυμεί, επειδή η Συρία, αρχής γενομένης από αυτό το απόγευμα, είναι πλήρες μέλος του Αραβικού Συνδέσμου και από αύριο (σ.σ. Δευτέρα) το πρωί έχει το δικαίωμα να καταλάβει οποιαδήποτε θέση».

«Όταν η πρόσκληση σταλεί από τη χώρα που τη διοργανώνει, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, και εφ’ όσον επιθυμεί να συμμετάσχει, θα συμμετάσχει», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου ενέκριναν την απόφαση επανεισδοχής της Συρίας έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια αναστολής της συμμετοχής της στον οργανισμό. Η απόφαση ελήφθη σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών των Αράβων υπουργών Εξωτερικών στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γενικής γραμματείας του Αραβικού Συνδέσμου Γκαμάλ Ρόσντι.

Η συμμετοχή της Συρίας ως μέλους του Αραβικού Συνδέσμου ανεστάλη το 2011 έπειτα από την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ που οδήγησαν σε καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο και πολλές αραβικές χώρες απέσυραν τους πρεσβευτές τους από τη Δαμασκό.

Πρόσφατα, αρκετές αραβικές χώρες, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, επαναδεσμεύθηκαν με τη Συρία σε υψηλού επιπέδου επισκέψεις και συναντήσεις, αν και ορισμένες, όπως το Κατάρ, παραμένουν αντίθετες στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων χωρίς πολιτική επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία.

Αραβικές χώρες προσπαθούν να επιτύχουν συναίνεση για το αν θα προσκαλέσουν τον Άσαντ στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που θα διεξαχθεί στις 19 Μαΐου στο Ριάντ, προκειμένου να συζητήσουν τον ρυθμό της εξομάλυνσης των σχέσεων και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να επιτραπεί η επιστροφή της Συρίας.

Για τον οργανισμό Εκστρατεία για τη Συρία αυτή η απόφαση θεωρείται ένα καταστροφικό πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη σε όλη την περιοχή, καθώς δίνει άφεση στις φρικαλεότητες του καθεστώτος Άσαντ. Ο Οργανισμός προειδοποιεί ότι αυτό δεν φέρει σταθερότητα, ούτε και θα λύσει την προσφυγική κρίση.

Share

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.