Σε δεύτερο γύρο η μάχη Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου

Nikolas Voniatis 268 Views
Nikolas Voniatis
8 Min Read

Σε δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου θα λύσουν οριστικά τις διαφορές τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Με επίσημη ανακοινωσή του, ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής στην Τουρκία ανακοίνωσε ότι με βάση τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα κανείς εκ των δύο υποψηφίων δεν μπορεί να περάσει το όριο του 50%.

Ο επικεφαλής του YSK, ο Αχμέτ Γενέρ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,51% των ψήφων και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 44,88%. Περίπου 35.000 ψήφοι μένουν να καταμετρηθούν.

Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 88,92% στις κάλπες που στήθηκαν εντός της Τουρκίας, ενώ η συμμετοχή για τους Τούρκους που ψήφισαν στο εξωτερικό ανήλθε στο 52,69%.

Πρώτες αντιδράσεις

Βέβαιοι για την νίκη στον δεύτερο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών δήλωσαν τόσο ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και ο ανθυποψήφιός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Δεν πρόκειται ασφαλώς για νίκη, αλλά ούτε για καθαρή ήττα του κ. Ερντογάν, του ισλαμοσυντηρητικού αυταρχικού ηγέτη της τελευταίας εικοσαετίας, ο οποίος δήλωσε πεπεισμένος μπροστά σε μια θάλασσα υποστηρικτών του μέσα στη νύχτα πως «θα υπηρετήσει τη χώρα για ακόμη πέντε χρόνια».

Την πεποίθησή του εξέφρασε και ο αντίπαλός του, υποσχόμενος στους δικούς του υποστηρικτές πως «θα νικήσουμε οπωσδήποτε στον δεύτερο γύρο», επικαλούμενος την «ανάγκη της κοινωνίας για αλλαγή».

Έπειτα από μια εκλογική διαδικασία με συμμετοχή άνευ προηγουμένου, παρά την κρίση, και τρεις μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα την 6η Φεβρουαρίου, ο 69χρονος Ερντογάν διαβεβαίωσε πως είναι «καθαρά μπροστά», ότι έχει προβάδισμα 2,6 εκατομμυρίων ψήφων, αλλά και ότι είναι έτοιμος να «σεβαστεί» το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, αν αυτό καταστεί αναγκαίο. «Δεν ξέρουμε ακόμη αν οι εκλογές ολοκληρώθηκαν με αυτόν τον πρώτο γύρο, αλλά αν ο λαός επέλεξε να γίνει δεύτερος γύρος, θα το σεβαστούμε», δεσμεύτηκε.

Είναι η πρώτη φορά που ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να συμμετάσχει σε δεύτερο γύρο.

Ο «ρυθμιστής» Ογάν

Ο Σινάν Ογάν, ο εθνικιστής προεδρικός υποψήφιος που τερμάτισε τρίτος στις εκλογές στην Τουρκία, δήλωσε πως μπορεί να υποστηρίξει στο δεύτερο γύρο τον κύριο υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μόνον αν αυτός συμφωνήσει να μην κάνει παραχωρήσεις στο φιλοκουρδικό κόμμα.

Ο Ογάν κέρδισε 5,2% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες, Κυριακή. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήρθε πρώτος στη χθεσινή ψηφοφορία, και ο Κιλιτσντάρογλου θα μονομαχήσουν στο δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου.

«Θα διαβουλευθούμε με τη βάση των ψηφοφόρων μας για να πάρουμε απόφαση για το δεύτερο γύρο. Όμως έχουμε ήδη κάνει σαφές πως η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και το να στείλουμε πίσω τους πρόσφυγες είναι οι κόκκινες γραμμές μας», δήλωσε ο Ογάν σε σημερινή συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Αμφισβήτηση

Απέναντί του, ο 73χρονος πρώην δημόσιος υπάλληλος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος μιας πρωτοφανούς συμμαχίας έξι παρατάξεων της αντιπολίτευσης, φερόταν να προηγείται σύμφωνα με τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, έστω οριακά. Όμως, κατά τα αποτελέσματα με το 95% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, λάμβανε μόλις το 45% των ψήφων ως τις 03:30 (τοπική ώρα/Ελλάδας/Κύπρου). Η συμμαχία του αμφισβήτησε αμέσως τον αριθμό αυτό, υποστηρίζοντας πως αποκρύπτεται μέρος των ψήφων υπέρ του από τα συστήματα του ανώτερου εκλογικού συμβουλίου (YSK).

«Εμποδίζετε τη βούληση του λαού της Τουρκίας. Αλλά δεν θα μπορέσετε να εμποδίσετε αυτό που θα γίνει, δεν θα δεχτούμε ποτέ τετελεσμένα», προειδοποίησε ο κ. Κιλιτσντάρογλου.

Ο πρώην βουλευτής του ακροδεξιού εθνικιστικού MHP Σινόν Ογάν, ο οποίος ήρθε τρίτος με το 5% των ψήφων, ετοιμάζεται να τις παζαρέψει, αλλά δεν ξεκαθάρισε με ποιον.

Το βράδυ της Κυριακής, οι δυο βασικοί υποψήφιοι αποδύθηκαν σε μάχη αριθμών, απαιτώντας οι εκλογικοί αντιπρόσωποι των παρατάξεών τους να παραμείνουν στα εκλογικά τμήματα «μέχρι τέλους».

Ενθουσιασμός

Καθ’ όλη την διάρκεια της Κυριακής, τα εκλογικά τμήματα ήταν γεμάτα από τους ενθουσιώδεις ψηφοφόρους, που σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να περιμένουν ώρες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Η συμμετοχή στη διαδικασία εκτιμάται πως έσπασε ρεκόρ, φθάνοντας κοντά στο 90%, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από την εφορευτική επιτροπή ακόμη.

Οι περίπου 64 εκατ. πολίτες με δικαίωμα ψήφου κλήθηκαν επίσης να αναδείξουν τα 600 μέλη της τουρκικής Βουλής. Ο κ. Ερντογάν είπε πως η παράταξή του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), εξασφάλισε την πλειοψηφία μαζί με τον εταίρο του, το ακροδεξιό εθνικιστικό MHP.

Στις πιο πρόσφατες προεδρικές εκλογές το 2018, ο κ. Ερντογάν κέρδισε στον πρώτο γύρο με πάνω από το 52,5% των ψήφων. Η διεξαγωγή επαναληπτικού γύρου θα ήταν αφ’ εαυτής απογοητευτική εξέλιξη για τον αρχηγό του κράτους, που αρχικά πιστωνόταν πως ανέπτυξε τη χώρα του, της χάρισε ευημερία, προτού οι κρίσεις αρχίσουν να διαδέχονται η μια την άλλη και ο ίδιος κατηγορηθεί για αυταρχική παρέκκλιση. Ο αντίπαλός του, ο κ. Κιλιτσντάρογλου, λέει πως θέλει να επαναφέρει «τη δημοκρατία», πιο ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές και να υπερασπιστεί τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

«Για να το πούμε απλά, θέλουμε τη γαλλική επανάσταση: “ισότητα, ελευθερία, αδελφοσύνη”, διότι τα τελευταία 20 χρόνια, όλα αυτά εξαφανίστηκαν», δήλωνε την Κυριακή ένας 58χρονος ψηφοφόρος του στην Κωνσταντινούπολη. «Εγώ λέω “συνεχίζουμε” με τον Ερντογάν», έλεγε αντίθετα η ψηφοφόρος του απερχόμενου προέδρου Νουρτζάν Σογέρ, με μαντίλα στα μαλλιά, μπροστά σε εκλογικό κέντρο του AKP στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Στην μαρτυρική Αντιόχεια που μετατράπηκε σε σωρούς από συντρίμμια όταν χτύπησε ο σεισμός του Φεβρουαρίου, ο Μεμέτ Τοπάλογλου, που πήγε από τους πρώτους στο εκλογικό τμήμα, έλεγε «χρειάζεται αλλαγή», «φτάνει».

Ο κ. Κιλιτσντάρογλου είναι υποψήφιος ενός ετερόκλητου μετώπου, το οποίο αποτελούν έξι παρατάξεις που κινούνται από την εθνικιστική δεξιά έως τη φιλελεύθερη κεντροαριστερά, περνώντας από το πολιτικό ισλάμ. Διαθέτει επίσης την υποστήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, τρίτης πολιτικής δύναμης στη χώρα.

Ο κ. Ερντογάν έμοιαζε να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, με τη χώρα βυθισμένη σε οικονομική κρίση, το νόμισμα να έχει χάσει τη μισή αξία του, τον πληθωρισμό πάνω από το 85% το φθινόπωρο. Παρ’ όλ’ αυτά, «ο λαός επέλεξε τη σταθερότητα και την ασφάλεια σε αυτές τις εκλογές», διαβεβαίωσε.

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή κρίνουν όχι μόνο ποιος θα κυβερνήσει την Τουρκία, κράτος μέλος του NATO και – τουλάχιστον στη θεωρία – υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ, αλλά και το πώς θα την κυβερνήσει, την εξέλιξη της οικονομίας, καθώς και την εξωτερική πολιτική της, που σημαδεύτηκε από αρκετές απρόβλεπτες στροφές.

Share
By Nikolas Voniatis Publisher
Follow:
Ο Νικόλας Βωνιάτης είναι ο δημιουργός και διαχειριστής του «δiεθνώς» (@diethnos). Υπήρξε δημοσιογράφος στην κυπριακή έκδοση της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», ενώ πλέον εργάζεται στον τομέα των Επικοινωνιών. Κατέχει πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και Μεταπτυχιακό στις Σπουδές Διεθνών Συγκρούσεων από το King's College London.

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.