Σε εξέλιξη επιχειρήσεις αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού

Nikolas Voniatis 365 Views
Nikolas Voniatis
3 Min Read

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι φαίνεται να επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση του Κιέβου κατά των ρωσικών δυνάμεων στη χώρα, έχει ξεκινήσει.

Σημείωσε ότι «πραγματοποιούνται αντιεπιθετικές και αμυντικές ενέργειες». Τα σχόλια του έρχονται μετά από μια κλιμάκωση των συγκρούσεων και τις εικασίες για την πρόοδο της ευρέως αναμενόμενης ώθησης. Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι δεν θα μιλήσει λεπτομερώς για το στάδιο ή την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ουκρανική αντεπίθεση.

Η αντεπίθεση

Οι Ουκρανικές Δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μια σειρά από μεγάλες επιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής σε πολλά σημεία του νότιου και ανατολικού μετώπου.

Σύμφωνα με αναφορές, ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε τους οικισμούς Blagodatne, Lobkove, Levadne και Neskuchne, στις περιφέρειες του Donetsk και της Zaporizhzhia, αλλά υπέστησαν σοβαρές απώλειες.

Οι νίκες στα πεδία των μαχών στη Zaporizhzhia θα μπορούσαν να επιφέρουν ένα σημαντικό πλήγμα στην ευρύτερη εκστρατεία της Ρωσίας, καθώς θεωρείται ως πρωταρχικός στόχος του Κιέβου να σπάσει τον χερσαίο διάδρομο της Ρωσίας από το κατεχόμενο Ντονμπάς στην Κριμαία.

Οι ρωσικές προετοιμασίες

Η φαινομενική αρχή της από καιρό σχεδιασμένης αντεπίθεσης, σημαίνει ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία εισέρχεται σε ένα νέο στάδιο, το οποίο μπορεί να αποφασίσει την τελική έκβασή της.

Σε αντίθεση με τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης, η γραμμή πυρός στην Ουκρανία είναι πλέον «εγκατεστημένη» στον Νότο και την Ανατολή, πράγμα που σημαίνει ότι η νέα επιχείρηση αντεπίθεσης δεν θα έχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού, σε αντίθεση με αυτή στην περιοχή του Χαρκόβου το 2022. Παράλληλα, ο Ρωσικός στρατός είχε αρκετούς μήνες για να προετοιμάσει το έδαφος και να δημιουργήσει μια περίτεχνη σειρά αμυντικών έργων.

Στόχος η ανακατάληψη Κριμέας και Ντομπάς

Το Κίεβο δήλωσε σταθερά ότι στόχος του είναι να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων του Ντονμπάς και της Κριμαίας.

Η Ουκρανία εδώ και αρκετό διάστημα διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις για να οι οποίες θα έθεταν τις βάσεις για την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση, με επιθέσεις σε ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού, καταστρέφοντας αποθήκες πυρομαχικών και στοχεύοντας υποδομές καυσίμων.

Την ίδια στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις πλήττονται από σοβαρές φθορές, ελλείψεις υλικού και ανθρώπινου δυναμικού, όπως επίσης και πυρομαχικών, στο εσωτερικό της Ρωσίας συνεχίζεται η «αντιζηλία» και οι τριβές μεταξύ της ομάδας μισθοφόρων «Wagner» με τη στρατιωτικής ηγεσίας του Κρεμλίνου.

Share
By Nikolas Voniatis Publisher
Follow:
Ο Νικόλας Βωνιάτης είναι ο δημιουργός και διαχειριστής του «δiεθνώς» (@diethnos). Υπήρξε δημοσιογράφος στην κυπριακή έκδοση της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», ενώ πλέον εργάζεται στον τομέα των Επικοινωνιών. Κατέχει πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και Μεταπτυχιακό στις Σπουδές Διεθνών Συγκρούσεων από το King's College London.

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.