Χριστοδουλίδης στο Ευρωκοινοβούλιο: Ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ κατά του αδιεξόδου στο Κυπριακό

Newsroom 184 Views
Newsroom
3 Min Read

Για εμένα και την κυβέρνησή μου ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ισχυρή Κύπρος, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, συμπληρώνοντας ότι με την στήριξη της ΕΕ μπορεί να είναι ο πρόεδρος που θα λύσει το Κυπριακό.

Το αδιέξοδο στο Κυπριακό μπορεί να σπάσει με την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την συνολική επίλυση του εθνικού προβλήματος της Κύπρου, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δεν ζητούμε τίποτα περισσότερο από αυτό που απολαμβάνει κάθε Ευρωπαίος πολίτης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος απευθύνθηκε στους ευρωβουλευτές τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Για εμένα και την κυβέρνησή μου ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει ισχυρή Κύπρος, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, συμπληρώνοντας ότι με την στήριξη της ΕΕ μπορεί να είναι ο πρόεδρος που θα λύσει το Κυπριακό.

Νωρίτερα, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία υπογράμμισε ότι όσο η Κύπρος είναι διαιρεμένη η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένη.

Η κ. Μέτσολα είπε στον Νίκο Χριστοδουλίδη πως «δεν είστε μόνοι στην επιθυμία σας να δείτε το νησί σας επανενωμένο» και υπογράμμισε πως «η μόνη οδός προς τα μπρος είναι να υπάρξει ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία σύμφωνα με ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Είπε πως το Κυπριακό δεν είναι μόνο θέμα της Κύπρου, αλλά είναι και ευρωπαϊκό ζήτημα. Πρόσθεσε ότι μια αυξημένη εμπλοκή της ΕΕ σε όλα τα στάδια των διαπραγματεύσεων μπορεί να είναι υποβοηθητική, ενώ σημείωσε πως είναι ξεκάθαρο ότι η λύση πρέπει να βρεθεί στο πλαίσιο των ΗΕ και πως η ΕΕ, μέσω ενός απεσταλμένου, ο οποίος να έχει τα κατάλληλα προσόντα, μπορεί να υποβοηθήσει στο να υπάρξει μια νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις, ώστε αυτές να μπορέσουν να επαναρχίσουν.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε στις δηλώσεις του πως σε ό,τι αφορά το Κυπριακό «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

«Προσβλέπω στη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ΕΕ μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειές μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε, ευχαριστώντας την κ. Μέτσολα για το ενδιαφέρον και τις ξεκάθαρες θέσεις της στο Κυπριακό.

Share

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.