ΝΑΤΟ: Εσωτερικές πιέσεις σε Μπάιντεν για ένταξη της Ουκρανίας

Nikolas Voniatis 218 Views
Nikolas Voniatis
2 Min Read

Τα Κράτη-Μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) αυξάνουν τις πιέσεις προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν για την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία, με το πέρας του πολέμου.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία τους τελευταίους 16 μήνες για να «γιορτάσει» και να τονίσει την ενότητα που επικρατεί στις τάξεις του ΝΑΤΟ σχετικά με τη στάση της Συμμαχίας στο Ουκρανικό. Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει επιδιώξει μέχρι στιγμής να διατηρήσει το status quo στην πορεία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, μέσω γενικευμένων υποσχέσεων, παρά τις πιέσεις που ασκούνται από την πλευρά του Κιέβου.

Οι «αόριστες» αυτές υποσχέσεις προς την Ουκρανία, η οποία είναι πλέον αναμφισβήτητα η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη, δεν έχουν κάποιο προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο πρέπει να ακολουθηθεί, με την πλειονότητα των Συμμάχων (πλην του Βερολίνου) να συζητούν τώρα για τον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος, κάτι που πιέζει με την σειρά του τον Τζο Μπάιντεν στην υποστήριξη μιας ταχύτερης και πιο καθορισμένης εντός χρονικών πλαισίων διαδικασίας για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Πολλοί από τους Συμμάχους, ειδικά χώρες της Ανατολικής Ευρώπης οι οποίες συνορεύουν με τη Ρωσία, αποσκοπούν σε μια ισχυρή πολιτική δέσμευση προς το Κίεβο ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις NYT, αρκετά μέλη της Συμμαχίας προτιμούν τον καθορισμό ενός χρονοδιαγράμματος, με συγκεκριμένους στόχους που θα πρέπει να επιτευχθούν από πλευράς Κιέβου για την την ένταξη της χώρας – με προαπαιτούμενο πάντα την λήξη του πολέμου ή την επίτευξη εκεχειρίας.

Ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ αναμένεται να αυξήσει το επίπεδο των διμερών σχέσεων του με την Ουκρανία, από την Επιτροπή ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, που ιδρύθηκε το 1997, στο νέο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα υψηλότερο βαθμό εμπλοκής και ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας.

Share
By Nikolas Voniatis Publisher
Follow:
Ο Νικόλας Βωνιάτης είναι ο δημιουργός και διαχειριστής του «δiεθνώς» (@diethnos). Υπήρξε δημοσιογράφος στην κυπριακή έκδοση της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», ενώ πλέον εργάζεται στον τομέα των Επικοινωνιών. Κατέχει πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και Μεταπτυχιακό στις Σπουδές Διεθνών Συγκρούσεων από το King's College London.

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.