Ουκρανική αντεπίθεση στο Μπαχμούτ

Καταστράφηκε στο Μπαχμούτ η 72η ρωσική μηχανοκίνητη ταξιαρχία επιβεβαιώνει ο Πριγκόζιν

Nikolas Voniatis 217 Views
Nikolas Voniatis
3 Min Read

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του προκάλεσαν σοβαρές ζημιές -χωρίς να την καταστρέψουν- στην 72η ρωσική αυτόνομη μηχανοκίνητη ταξιαρχία κοντά στο Μπαχμούτ, τονίζοντας ότι η πόλη αυτή στην ανατολική Ουκρανία παραμένει ο κύριος στόχος της Μόσχας.

Ο Σέρχι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος των ουκρανικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ότι η κατάσταση παραμένει «δύσκολη» στο Μπαχμούτ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Μόσχα αναγκάζεται ολοένα και περισσότερο να χρησιμοποιεί δυνάμεις του τακτικού της στρατού λόγω του μεγάλου αριθμού απωλειών στις τάξεις της παραστρατιωτικής οργάνωσης-εταιρείας Βάγκνερ.

Ο επικεφαλής αυτής, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, του οποίου η ομάδα αυτή μισθοφόρων μάχεται στην πόλη, δήλωσε ότι η ταξιαρχία αυτή εγκατέλειψε τις θέσεις της.

«Δυστυχώς δεν έχουμε καταστρέψει ακόμη ολόκληρη τη (ρωσική) ταξιαρχία, δύο λόχοι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές εκεί», είπε ο Τσερεβάτι σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

«Η κατάσταση (στο Μπαχμούτ) παραμένει δύσκολη γιατί για τον εχθρό, παρά τον λευκό θόρυβο που προσπαθεί να δημιουργήσει ο Πριγκόζιν, το Μπαχμούτ είναι (ακόμη) ο βασικός προσανατολισμός επίθεσης, ο κύριος πολυπόθητος στόχος», συμπλήρωσε.

Η Μόσχα δεν σχολίασε τις αναφορές ούτε του ουκρανικού στρατού, ούτε του Πριγκόζιν ότι η ταξιαρχία αυτή εγκατέλειψε τις θέσεις της στα νοτιοδυτικά προάστια του Μπαχμούτ. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές την κατάσταση στην περιοχή.

Το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας, το οποίο συνήθως δεν αποκαλύπτει τέτοιες λεπτομέρειες στις τακτικές ενημερώσεις του για την κατάσταση του πολέμου, δεν έδωσε συγκεκριμένη περιγραφή των μαχών στην περιοχή, εκτός από το ότι η Ρωσία «διεξήγαγε ανεπιτυχή επίθεση στην πόλη Μπαχμούτ».

Η πόλη αυτή της ανατολικής Ουκρανίας είναι ο πρωταρχικός στόχος της τεράστιας χειμερινής επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων και σκηνικό της πιο αιματηρής χερσαίας μάχης στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πριγκόζιν, ο οποίος κατηγορεί επανειλημμένα τις ρωσικές τακτικές ένοπλες δυνάμεις ότι δεν στηρίζουν επαρκώς την παραστρατιωτική του οργάνωση -κάτι που έκανε και σήμερα- δήλωσε χθες Τρίτη ότι η ρωσική ταξιαρχία είχε εγκαταλείψει τις θέσεις της. «Ο στρατός μας τρέπεται σε φυγή (…) έχασα περίπου 500 άνδρες», είπε ο Πριγκόζιν.

Μια ρωσική ταξιαρχία αποτελείται κατά κανόνα από αρκετές χιλιάδες στρατιώτες.

Ανακοίνωση που εξέδωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας η 3η ουκρανική αυτόνομη ταξιαρχία εφόδου σημείωνε: «Είναι επίσημο. Η αναφορά του Πριγκόζιν για τη φυγή της 72ης ρωσικής αυτόνομης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας από κοντά στο Μπαχμούτ και τα “500 πτώματα” Ρώσων που αφέθηκαν πίσω είναι αληθινή».

Νωρίς σήμερα η ουκρανική στρατιωτική μονάδα, που σχηματίστηκε πέρυσι από το εθνικιστικό «Τάγμα Αζόφ» αναδημοσίευσε βίντεο ενός από τους ιδρυτές του Τάγματος Αζόφ, Αντρίι Μπιλέτσκι, ο οποίος είπε ότι οι δυνάμεις του «νίκησαν» τη ρωσική ταξιαρχία.

Share
By Nikolas Voniatis Publisher
Follow:
Ο Νικόλας Βωνιάτης είναι ο δημιουργός και διαχειριστής του «δiεθνώς» (@diethnos). Υπήρξε δημοσιογράφος στην κυπριακή έκδοση της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», ενώ πλέον εργάζεται στον τομέα των Επικοινωνιών. Κατέχει πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και Μεταπτυχιακό στις Σπουδές Διεθνών Συγκρούσεων από το King's College London.

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.