Η επιστροφή Λούλα και η σιωπή Μπολσονάρο

Newsroom 193 Views
Newsroom
2 Min Read

Στα 77 του χρόνια, ο κεντροαριστερός βετεράνος της πολιτικής Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα εξελέγη την Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022, νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, σύμφωνα με την εθνική εφορευτική επιτροπή, το ανώτατο εκλογοδικείο (TSE).

Καθώς ο Λούλα προηγείται με το 50,9% έναντι 49,1% του απερχόμενου ακροδεξιού αρχηγού του κράτους Ζαΐχ Μπολσονάρου με το 98,8% των ψήφων καταμετρημένο, το αποτέλεσμα είναι πλέον και «μαθηματικά» οριστικό, εξήγησε το TSE.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχάρη τον Λούλα ντα Σίλβα με τουίτ κάνοντας λόγο για «ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές».

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Αργεντινής Alberto Fernandez στο Σάο Πάολο.

Ο Λούλα αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στις αρχές Ιανουαρίου 2023.

Σε δηλώσεις του, το βράδυ της Κυριακής, είχε δηλώσει «μερικώς ανήσυχος» για το πόσο εύκολη θα είναι η μετάβαση εξουσίας.

Παραμένει σιωπηλός ο Μπολσονάρο

Δύο ημέρες μετά την νίκη του Λούλα στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας, ο αντίπαλος του, ο απερχόμενος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, συνεχίζει να μην έχει προβεί σε καμία δημόσια δήλωση, εγείροντας φόβους ότι δεν θα παραδεχθεί την ήττα του – με υποστηρικτές του να στήνουν ολοένα περισσότερα οδοφράγματα σε πολλές περιοχές της χώρας και ορισμένους να καλούν μέχρι και σε στρατιωτικό πραξικόπημα για να εμποδιστεί η ανάδειξη του Λούλα ως προέδρου της χώρας.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία Αυτοκινητοδρόμων (PRF) ανακοίνωσε ότι φορτηγατζήδες έχουν αποκλείσει – πλήρως ή μερικώς – αυτοκινητόδρομους σε 271 σημεία της χώρας, στο πλαίσιο διαδηλώσεων κατά της νίκης Λούλα, αποκλεισμοί που έχουν επεκταθεί σε 23 από τις 26 πολιτείες της Βραζιλίας μετά την ήττα Μπολσονάρου. Η αστυνομία τόνισε ότι άλλα 192 οδοφράγματα απομακρύνθηκαν.

«Όχι στον Λούλα!» ήταν το σύνθημα σε ένα πανό κρεμασμένο πάνω από μια οδογέφυρα στο Σάο Πάολο, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, όπου και εκεί έχουν αποκλειστεί αυτοκινητόδρομοι, κυρίως αυτός που συνδέει την πόλη με τη μεγάλη μητρόπολη με το Ρίο ντε Ζανέιρο, εμποδίζοντας την αναχώρηση λεωφορείων μεταξύ των δύο πόλεων.

Share

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.