Η πώληση F-35 στην Ελλάδα και F-16 στην Τουρκία

Newsroom 295 Views
Newsroom
4 Min Read

Την αντίδραση Αμερικανών νομοθετών προκαλούν οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να ετοιμάζεται να ζητήσει από τον Κογκρέσο την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, μαζί με την ξεχωριστή πώληση 40 F-35 στην Ελλάδα. 

Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν επαίνεσε τα βήματα του Ερντογάν να μεσολαβήσει στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, ωστόσο συνεχίζει να επικρίνει την Άγκυρα για την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, αλλά και την αρνητική της στάση για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία ύψους $20 δισ. δολαρίων με την Τουρκία σύμφωνα με δημοσίευμά της Wall Street Journal, θα περιλαμβάνει την πώληση 40 νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16, τον εκσυγχρονισμό των άλλων 79 που ήδη διαθέτει στον στόλο της, 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες. Σύμφωνα με το Reuters και το Politico, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι απίθανο το Κογκρέσο να δώσει το πράσινο φως για την πώληση των F-16, πριν η Τουρκία επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Το κλίμα που επικρατεί στους διαδρόμους του Κογκρέσου αλλά και η στάση που θα τηρήσουν οι γερουσιαστές αναμένεται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αιτήματος της Τουρκίας, καθώς η επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας είναι το αρμόδιο όργανο για την έγκριση των αμυντικών συμβάσεων. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή τη διαδικασία ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ διαθέτει το δικαίωμα βέτο που του δίνεται λόγω της θέσης που κατέχει ως πρόεδρος της επιτροπής.

Οι τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν στην άμεση αντίδραση του Αμερικανού γερουσιαστή, ο οποίος δεσμεύτηκε για μια ακόμα φορά ότι θα συνεχίσει να εμποδίζει τη μεταφορά των πολεμικών αεροσκαφών έως ότου η Τουρκία αρχίσει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και σταματήσει να απειλεί τους περιφερειακούς συμμάχους των ΗΠΑ. 

Tην αντίθεσή του στην πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία εξέφρασε και ο νέος συμπρόεδρος της ομάδας στο Κογκρέσο για τα ελληνικά θέματα, Κρις Πάπας. Ο Δημοκρατικός βουλευτής υπενθυμίζει ότι από τη στιγμή που εξέφρασε τις επιφυλάξεις του πριν από ένα χρόνο, η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει αλλάξει συμπεριφορά, αλλά αντιθέτως έχει κλιμακώσει την ρητορική και τις ενέργειες της.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλουτ Τσαβούσογλου, θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον στις 18 Ιανουαρίου για να πραγματοποιήσει διμερή συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν, όπου αναμένεται ότι θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και το θέμα των F-16.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε υποβάλει το δικό της αίτημα τον Οκτώβριο του 2021, ζητώντας να αγοράσει 40 νέα F-16 και να εκσυγχρονίσει 80 μαχητικά που ήδη διαθέτει στον στόλο της.


The Biden administration is already facing resistance on Capitol Hill after informing Congress that it wants to discuss proposed major arms sales to Greece and Turkey.

The $20 billion arms package for Turkey will include the sale of 40 new F-16 fighter jets, the modernization of the other 79 it already has in its fleet, 900 anti-aircraft missiles and 800 bombs, according to Wall Street Journal.

While the White House praised Erdogan’s steps to broker a deal for the grain export from Ukraine, it continues to criticise Ankara for its purchase of the Russian S-400 missile defence system and its negative stance on Finland’s and Sweden’s accession in NATO.

The deal with Greece consists of the sale of 40 next generation F-35 fighter jets, and is expected to ease the concerns of Athens given the rising tensions between Greece and Turkey.

Political analysts have told Reuters and Politico, that it is unlikely that Congress will approve the sale of the F-16s before Turkey ratifies Sweden and Finland’s NATO membership.

Share

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.