Η Ουκρανία παρέλαβε τα πρώτα πυρομαχικά διασποράς από τις ΗΠΑ

Νικόλας Βωνιάτης

Πεντάγωνο και Κίεβο επιβεβαίωσαν ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ήδη παραλάβει τα πυρομαχικά διασποράς από τις ΗΠΑ.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ συζήτησαν το θέμα επί μήνες, προτού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν λάβει την «πολύ δύσκολη απόφαση» την περασμένη εβδομάδα.

Τα πυρομαχικά θεωρούνται από τις ΗΠΑ ως ένας τρόπος για να βοηθήσουν το Κίεβο να ενισχύσει την επίθεσή του και να προωθήσει τις ρωσικές γραμμές του μετώπου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν στις 7 Ιουλίου ότι θα στείλουν στο Κίεβο πυρομαχικά διασπορά ως μέρος ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα πυρομαχικά διασπορά έχουν απαγορευθεί σε περισσότερες από 120 χώρες, με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Ουκρανία να είναι μεταξύ των χωρών οι οποίες δεν υπέγραψαν την εν λόγω συνθήκη, η οποία απαγορεύει την παραγωγή, την αποθήκευση, τη χρήση και τη μεταφορά των όπλων αυτών.

Τα πυρομαχικά απελευθερώνουν μεγάλο αριθμό μικρότερων βομβών που μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως σε μεγάλη περιοχή, ενώ όσα δεν εκρήγνυνται αποτελούν κίνδυνο για δεκαετίες.

Την αντίθεσή τους στην απόφαση να σταλούν πυρομαχικά διασπορά στην Ουκρανία εξέφρασαν η Ισπανία και ο Καναδάς, ενώ η Βρετανία δήλωσε ότι είναι μέρος της συνθήκης που αποθαρρύνει τη χρήση των όπλων αυτών.

Κοινοποιήστε το!
Ο Νικόλας Βωνιάτης είναι ο δημιουργός και διαχειριστής του «δiεθνώς» (@diethnos). Υπήρξε δημοσιογράφος στην κυπριακή έκδοση της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», ενώ πλέον εργάζεται στον τομέα των Επικοινωνιών. Κατέχει πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και Μεταπτυχιακό στις Σπουδές Διεθνών Συγκρούσεων από το King's College London.