Στο χάος βυθίζεται η χώρα μετά την σύλληψη του Ίμραν Χαν

Evangelos Priftis 584 Views
Evangelos Priftis
2 Min Read

Μέσα σε ένα χρόνο στο Πακιστάν έχουν υπάρξει μια πρόταση δυσπιστίας που ακολούθησε μια συνταγματική εκτροπή, μια απόπειρα δολοφονίας πρώην πρωθυπουργού, αμέτρητες διαδηλώσεις με τον στρατό στους δρόμους και νεκρούς και τραυματίες, σε συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Όλα αυτά δημιουργούν το σκηνικό μιας επερχόμενης εμφύλιας σύγκρουσης. Όμως, τη πολιτική κρίση εμβάθυνε η παράνομη – μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του Ισλαμαμπάντ – σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού, Ίμραν Χαν.

Σε μια χώρα «καταραμένη» για τους πρωθυπουργούς της, ο Ίμραν Χαν δεν κατάφερε να γλιτώσει την αποπομπή του τον Απρίλιο του 2022. Όταν η αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας, η κυβέρνηση προσπάθησε να διαλύσει την Βουλή και να προκηρύξει εκλογές.

Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε πως η διάλυση είναι παράνομη, κατά το Σύνταγμα, με αποτέλεσμα η πρόταση δυσπιστίας να προχωρήσει κανονικά και να καθαιρέσει τον Χαν από πρωθυπουργό. Ο ίδιος κατηγόρησε τις ΗΠΑ όπως έκανε και για την μετέπειτα απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

Περίπου έναν χρόνο μετά την πρόταση δυσπιστίας, στις 9 Μαΐου 2023, ο Χαν συνελήφθη, ενώ βρισκόταν στο δικαστήριο για να απολογηθεί στις κατηγορίες για υπόθεση διαφθοράς, από ειδικό σώμα του Πακιστανικού στρατού.

Μετά από βίαιες διαδηλώσεις υπέρ της απελευθέρωσης του, το Συνταγματικό Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ ακύρωσε την απόφαση σύλληψης του, και στις 12 Μαΐου ο Χαν αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο, η κυβέρνηση διαμήνυσε πως ο Χαν θα συλληφθεί εκ νέου όταν το επιτρέψει ο νόμος. Η όξυνση αυτή έχει επιφέρει ένα εμφυλιακό κλίμα στην χώρα η οποία μετρά τουλάχιστον 9 νεκρούς.

Η πολιτική αστάθεια έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της χώρας. Ενδεικτικό είναι πως ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 30% ενώ το Ισλαμαμπάντ συνεργάζεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του.

Τέλος, σε διπλωματικό επίπεδο, η αστάθεια σε μια χώρα 220 εκατομμυρίων ανθρώπων με σημαντική γεωπολιτική και εμπορική θέση στην Ασία, η οποία διαθέτει επίσης πυρηνικό οπλοστάσιο, θα πρέπει να ανησυχήσει την διεθνή κοινότητα η οποία ενδεχομένως να πρέπει να δράσει μέσω του ΟΗΕ.

Share

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.