Νέα ένταση μεταξύ Σερβίας-Κοσόβου

Newsroom 212 Views
Newsroom
3 Min Read
In brief
  • Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε επίπεδο μάχιμης ετοιμότητας και διέταξε την μετακίνηση μονάδων του στρατού προς τα σύνορα με το Κόσοβο
  • Επεισόδια κατά την ανάληψη καθηκόντων από τους νέους δημάρχους

Ένταση επικρατεί στο βόρειο Κόσοβο όπου ο σερβικός πληθυσμός σε τέσσερις πόλεις προσπαθεί να αποτρέψει την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοεκλεγέντες δημάρχους, καθώς δεν αναγνωρίζει την εκλογή δημάρχων αλβανικής υπηκοότητας στις εκλογές της 23ης Απριλίου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε επίπεδο μάχιμης ετοιμότητας και διέταξε την μετακίνηση μονάδων του στρατού προς τα σύνορα με το Κόσοβο.

«Ο στρατός της Σερβίας βρίσκεται φυσικά σε επαφή με την KFOR και αναμένουμε από την KFOR να εμπλακεί πολύ περισσότερο στο πεδίο, να εγγυηθεί την ασφάλεια, την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, στους πολίτες που ζουν στην επαρχία, χωρίς διαχωρισμούς, είτε είναι Σέρβοι είτε Αλβανοί είτε κάποιο άλλο έθνος», τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς.

Περίπου 10.000 Σέρβοι από το Κόσοβο μετέβησαν την Παρασκευή με λεωφορεία στο Βελιγράδι για να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση υποστήριξης του Αλεξάνταρ Βούτσιτς που διοργανώνει το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι εξαιτίας της απουσίας χιλιάδων Σέρβων από τον βορρά του Κοσόβου η κυβέρνηση στην Πρίστινα αποφάσισε σήμερα να επιβάλει το εκλογικό αποτέλεσμα στους αποκαλούμενους σερβικούς δήμους.

Η αστυνομία του Κοσόβου εκτόξευσε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος και να αφήσει τους νέους αξιωματούχους να μπουν στα γραφεία. Οι Σέρβοι έκαναν μποϊκοτάζ στις πρόωρες εκλογές του περασμένου μήνα και μόνο Αλβανοί ή άλλοι εκπρόσωποι μικρότερων μειονοτήτων εξελέγησαν στις δημαρχιακές θέσεις και τα δημοτικά συμβούλια.

Οι Σέρβοι ζητούν να διεξαχθούν εκλογές αφού συσταθεί πρώτα η Ένωση Σερβικών Δήμων, μία υποχρέωση που ανέλαβε η Πρίστινα το 2013 με την Συμφωνία των Βρυξελλών αλλά αρνείται να υλοποιήσει.

Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και ΗΠΑ καλούν την Πρίστινα να αποκλιμακώσει την κατάσταση

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ καταδίκασαν σήμερα την απόφαση της κυβέρνησης της Πρίστινας να αποκτήσει δια της βίας πρόσβαση σε δημαρχεία στο βόρειο Κόσοβο και κάλεσαν τις αρχές να κάνουν ένα βήμα πίσω ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση.

«Καταδικάζουμε την απόφαση του Κοσόβου να αποκτήσει δια της βίας πρόσβαση σε δημοτικά κτίρια στο βόρειο Κόσοβο παρά την έκκλησή μας για αυτοσυγκράτηση. Καλούμε τις αρχές του Κοσόβου να κάνουν αμέσως πίσω και να αποκλιμακώσουν την κατάσταση καθώς και να συνεργαστούν στενά με την EULEX (σ.σ. την αποστολή της ΕΕ) και την KFOR (την αποστολή του ΝΑΤΟ) στο Κόσοβο», αναφέρουν οι χώρες αυτές στην κοινή ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της βρετανικής κυβέρνησης.

«Ανησυχούμε από την απόφαση της Σερβίας να θέσει σε ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα με το Κόσοβο και καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, αποφεύγοντας την εμπρηστική ρητορική».

Share

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.