Σολτς σε Χριστοδουλίδη: Η Γερμανία είναι έτοιμη να βοηθήσει στο Κυπριακό

Newsroom 323 Views
Newsroom
3 Min Read

Η Γερμανία συνεχίζει να υποστηρίζει μια λύση στην οποία η Κύπρος θα γίνει ένα ομοσπονδιακό κράτος, διζωνικό, όπου οι δύο κοινότητες θα εκπροσωπούνται στην ηγεσία του κράτους στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ, δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς, σημειώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες.

Ο Γερμανός Καγκελάριος, ο οποίος υποδέχθηκε στο Βερολίνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, είπε ότι «ως εκ τούτου θα επιθυμούσα το αδιέξοδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας να αποκτήσει επιτέλους νέα δυναμική».

«Αυτό ωστόσο», είπε μιλώντας μέσω διερμηνέα, «απαιτεί πολιτικό θάρρος εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων και δεν ξέρω κατά πόσον υπάρχει η διάθεση από όλες τις πλευρές».

«Συζητήσαμε για αυτό και θέλουμε να βοηθήσουμε. Η Γερμανία είναι έτοιμη να συμβάλει ώστε όλοι να αποκτήσουν περισσότερη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλο και εάν αυτό είναι επιθυμητό είμαστε ευχαρίστως στη διάθεση να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία διαπραγμάτευσης».

Επιθυμία της Γερμανίας, είπε ο κ. Σολτς, είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας και ανέφερε ότι τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και στη βάση του διεθνούς δικαίου. «Άλλωστε οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας έχουν σημασία για ολόκληρη την Ευρώπη», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι συμφώνησαν να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά στο μέλλον σε θέματα που περιλαμβάνουν και τον ενεργειακό εφοδιασμό και την αμυντική συνεργασία.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, ευρωπαικά θέματα, ενώ για το Κυπριακό ανέφερε ότι επανέλαβε την ετοιμότητά του για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. «Το Κυπριακό είναι ευρωπαικό πρόβλημα και η λύση του επηρεάζει άμεσα και την ΕΕ», τόνισε.

«Θεωρώ ότι η Γερμανία ως ένα από τα πιο σημαντικά κράτη μέλη της ΕΕ μπορεί να συμβάλει προς αυτή την προσπάθεια», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας να δουλέψει και ότι ο ρόλος της Γερμανίας είναι σημαντικός.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε ότι η συζήτηση ήταν πολύ εποικοδομητική και μεταξύ άλλων ευχαρίστησε την Γερμανία για την αντιμετώπιση του προβληματος του μεταναστευτικού λέγοντας ότι η Γερμανία είναι μια από τις λίγες χώρες της ΕΕ που αντιλαμβάνεται το πρόβλημα.

Εκτός από το Κυπριακό, συζήτησαν και για τις διμερείς σχέσεις εκφράζοντας βούληση για ενίσχυσή τους, το μεταναστευτικό, το θέμα της ενέργειας, για την Ανατολική Μεσόγειο, την Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Sources:Photos
Via:KΥΠΕ
Share

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.