Η δέκατη πανεθνική απεργία και η υποχώρηση της δημοτικότητας Μακρόν

Newsroom 186 Views
Newsroom
2 Min Read

Στους δρόμους ξεχύνονται για μία ακόμη φορά οι Γάλλοι με το νέο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων να γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στους τομείς των μεταφορών και της εκπαίδευσης.

Η σημερινή είναι δέκατη πανεθνική απεργία στη Γαλλία με τους διαδηλωτές να διατρανώνουν την αντίθεσή τους στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Από την πλευρά των συνδικάτων υπήρξαν κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της διαβούλευσης με το κυβερνητικό στρατόπεδο, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα «Liberation». Ωστόσο, η κυβέρνηση Μακρόν απέρριψε το αίτημά τους, γράφει η κυβέρνηση «Le Figaro».

Την ίδια ώρα, η αστυνομία προετοιμάζεται πυρετωδώς με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις. Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι, περίπου 13.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, εκ των οποίων 5.500 στο Παρίσι, θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα.

Στο 28% έπεσε η δημοτικότητα του Μακρόν

Εκτός από τις απεργιακές κινητοποιήσεις, μία νέα δημοσκόπηση προκαλεί πονοκέφαλο στον Εμανουέλ Μακρόν καθώς η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει στο 28%, δηλαδή μικρότερη κατά 6 μονάδες το Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας BVA που διενεργήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό RTL.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε αυτό το βαρόμετρο από τον Νοέμβριο του 2018, δηλαδή στην αρχή της κρίσης των κίτρινων γιλέκων.

Το ίδιο ισχύει και για την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν, για την οποία επίσης μόνο το 28% δηλώνει ότι έχει καλή γνώμη. Είναι το χειρότερο αποτέλεσμά της από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία, το Μάιο του 2022.

Τέλος η δημοσκόπηση δείχνει ελαφρά πτώση της αντίθεσης στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, με το 57% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι αυτή η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να εφαρμοστεί, σε σύγκριση με 61% στις αρχές Μαρτίου.

Share

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.