Tα «δύσκολα» τώρα αρχίζουν για τη Τζόρτζια Μελόνι

Newsroom 242 Views
Newsroom
2 Min Read

Η Τζόρτζια Μελόνι και η παράταξη «Αδέλφια της Ιταλίας», η οποία αναδείχθηκε σε πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, διεκδικεί την ηγεσία της επόμενης κυβέρνησης της χώρας.

Πολλές αναρτήσεις στα MME αναφέρθηκαν στο πολιτικό υπόβαθρο της, ενώ άλλες επικεντρώθηκαν στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Πάμε να δούμε όμως γιατί τα «δύσκολα» τώρα αρχίζουν για τη Μελόνι και τα «Αδέλφια της Ιταλίας».

Παραμένοντας τα προηγούμενα χρόνια στην αντιπολίτευση, το κόμμα εμφανιζόταν ως η κύρια εναλλακτική, με το ποσοστό του, από το 4,3% (2018) να ανέρχεται σήμερα σε σχεδόν 26%.

Η συμμαχία που σχημάτισε με την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, και με τη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συγκεντρώνει περί το 43% των ψήφων και αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία εδρών, τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία.

Η Μελόνι καλείται να ξεπεράσει 3+1 προκλήσεις

Πρώτο, παρόλο που απέσπασε τις περισσότερες ψήφους, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την περίπλοκη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης με τα διάφορα δεξιά κόμματα.

Δεύτερον, θα χρειαστεί να βρει γρήγορα μια απάντηση στις πολιτικές και οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στη διεθνή σκηνή.

Τρίτον, η Μελόνι θα πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη μιας χώρας που είναι βαθιά διχασμένη, μετά από μια σύντομη και πολωμένη προεκλογική περίοδο.

Και τέλος, το μεγαλύτερο πολιτικό στρατόπεδο της Ιταλίας σήμερα, είναι αυτό της αποχής. Ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα τόσο για την κυβέρνηση, όσο και την αντιπολίτευση, είναι να μειώσουν αυτό το χάσμα τα επόμενα χρόνια για να αποτρέψουν μια πραγματική κρίση εμπιστοσύνης.

Όχι ακριβώς όπως τα περίμενε

Παρά τη νίκη της, η Μελόνι δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία δύο τρίτων για τη δεξιά, μέσω της οποίας, όπως σημείωνε κατά την προεκλογική της εκστρατεία, θα αποτελούσε κλειδί στην αλλαγή του συντάγματος, και τη μετατροπή της Ιταλίας σε προεδρευόμενη δημοκρατία.

Η ουσία, λοιπόν, είναι ότι η μετατόπιση της ιταλικής κοινωνίας προς τα δεξιά, ήταν λιγότερο έντονη από ό,τι αναμενόταν.

Η Μελόνι οφείλει τη νίκη της ίσως λιγότερο στη δική της δυναμική, και περισσότερο στην αδυναμία του αριστερού στρατοπέδου.

Share

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.