H Wagner θα αποσυρθεί από το Μπαχμούτ στις 10 Μαΐου

Newsroom 159 Views
Newsroom
7 Min Read

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Βάγκνερ, ανέφερε σε μια ξαφνική και δραματική του δήλωση σήμερα ότι οι δυνάμεις του θα αποχωρήσουν στις 10 Μαΐου από το Μπαχμούτ, το οποίο προσπαθούν μάταια να καταλάβουν από το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι θα αποσυρθούν στις 10 Μαΐου –τερματίζοντας την εμπλοκή τους στη μεγαλύτερη σε διάρκεια και πλέον αιματηρή μάχη του πολέμου– λόγω των μεγάλων απωλειών και της ανεπαρκούς προμήθειας πολεμοφοδίων. Ζήτησε επίσης από τους επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων να φέρουν στη θέση των στρατευμάτων της Wagner μονάδες του τακτικού στρατού.

«Έως τις 9 Μαΐου 2023 (Ημέρα της Νίκης), υποτίθεται ότι είχαμε καταλάβει το Μπαχμούτ, αλλά έχοντας αυτό υπόψιν, από την 1η Μαΐου, οι παραστρατιωτικοί γραφειοκράτες πρακτικά μας απέκοψαν από τα πολεμοφόδια πυροβολικού», ανέφερε ο Πριγκόζιν σε δήλωση.

«Δηλώνω εκ μέρους των μαχητών της Wagner, εκ μέρους της διοίκησης της Wagner, στις 10 Μαΐου 2023 είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε θέσεις στον οικισμό του Μπαχμούτ σε μονάδες του υπουργείου Άμυνας και να αποσύρουμε ό,τι έχει απομείνει από τη Wagner σε στρατόπεδα επιμελητείας για να κλείσουμε τις πληγές μας», δήλωσε ο Πριγκόζιν.

«Αποσύρω τις μονάδες της Wagner από το Μπαχμούτ καθώς λόγω της έλλειψης πυρομαχικών είναι καταδικασμένες να χαθούν ανώφελα».

Το Μπαχμούτ, μια πόλη 70.000 κατοίκων πριν από την έναρξη του πολέμου, απέκτησε τεράστια συμβολική σημασία και για τις δύο πλευρές λόγω της έντασης και της διάρκειας των συγκρούσεων εκεί.

Η Wagner αποτελεί την αιχμή του δόρατος στη ρωσική προσπάθεια κατάληψης της πόλης και ο Πριγκόζιν δήλωσε πριν από τρεις εβδομάδες ότι οι άνδρες του ελέγχουν πάνω από το 80% του Μπαχμούτ. Ωστόσο οι Ουκρανοί υπερασπιστές αντιστέκονται και ο Πριγκόζιν εκφράζει ολοένα και μεγαλύτερη οργή για την έλλειψη στήριξης, όπως την χαρακτηρίζει, από το ρωσικό αμυντικό κατεστημένο.

Εάν η οργάνωση Wagner αποχωρήσει από το Μπαχμούτ, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, αυτό θα θέσει τον ρωσικό στρατό σε μια εύθραυστη θέση, τη στιγμή που οι δυνάμεις του Κιέβου δηλώνουν ότι ολοκληρώνουν την προετοιμασία πριν από μια μεγάλη αντεπίθεση, που εμφανίζεται ως επικείμενη.

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν οι δηλώσεις του εκφράζουν μια σταθερή απόφαση ή ένα τελεσίγραφο: ο επικεφαλής της Wagner κάνει συχνά παρορμητικές δηλώσεις, ενώ είναι οργισμένος, πριν ανασκευάσει κάποιες φορές. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ανακάλεσε δήλωσή του λέγοντας ότι έκανε «ένα αστείο».

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές οι συχνές δημόσιες επιθέσεις σε βάρος του στρατού έχουν στόχο να ασκήσουν πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να παρέμβει προς όφελός του.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «είδε τις δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης», αλλά αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Νωρίτερα, σήμερα ο Πριγκόζιν εμφανίστηκε σε βίντεο δίπλα σε δεκάδες πτώματα που είπε ότι ήταν μαχητών της Wagner και εξαπέλυσε οργισμένη επίθεση με προσβολές και βρισιές κατά του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού των γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ.

«Έχουμε έλλειψη 70% σε πολεμοφόδια. Σοϊγκού! Γκερασίμοφ! Πού είναι τα * πολεμοφόδια;», φωνάζει ο Πριγκόζιν στην κάμερα. Σε αυτό το ξέσπασμά του χρησιμοποιεί οχετό προσβολών, με την υπηρεσία Τύπου του να μην αφήνει να ακουστούν οι προσβλητικές του λέξεις.

Κρίσιμη στιγμή στον πόλεμο

Η ανακοίνωση του Πριγκόζιν έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον πόλεμο, με την Ουκρανία να αναμένεται να εξαπολύσει άμεσα μια πολυαναμενόμενη αντεπίθεση.

Είναι η δεύτερη δραματική εξέλιξη μέσα σε διάστημα τριών ημερών, αφού η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εκτόξευσε drones κατά του Κρεμλίνου τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης σε μια απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Κίεβο το αρνήθηκε αυτό, ενώ οι ΗΠΑ απέρριψαν ως «ψέματα» τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται πίσω από το περιστατικό. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως το επεισόδιο της Τετάρτης με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύθηκε εναντίον του Κρεμλίνου ήταν μια «εχθρική πράξη» και η Ρωσία θα απαντήσει με «συγκεκριμένες ενέργειες».

Η γραπτή δήλωση του Πριγκόζιν –που απευθύνεται στον αρχηγό του γενικού επιτελείου, το υπουργείο Άμυνας και τον ίδιο τον Πούτιν ως αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων– συνοδευόταν από βίντεο στο οποίο ο Πριγκόζιν εμφανίζεται με πλήρη εξάρτυση μάχης μπροστά από δεκάδες μαχητές τους.

«Λόγω της έλλειψης πολεμοφοδίων, οι απώλειές μας αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο κάθε μέρα», ανέφερε η ανακοίνωση. «Οι άνδρες μου δεν θα υφίστανται μάταια και άσκοπα απώλειες στο Μπαχμούτ χωρίς πολεμοφόδια», ανέφερε ο Πριγκόζιν στο βίντεο. «Εάν, λόγω της μικροπρέπειάς σας, δεν θέλετε να δώσετε στον ρωσικό λαό την νίκη της κατάληψης του Μπαχμούτ, αυτό είναι δικό σας πρόβλημα».

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι ζητά από τον Γκερασίμοφ να αντικαταστήσει τις μονάδες της Wagner στο Μπαχμούτ με τακτικά στρατεύματα και να διευκρινίσει πότε θα γίνει αυτό.

Η δεδηλωμένη ημερομηνία αποχώρησης της 10ης Μαΐου δίνει στους επικεφαλής της άμυνας περιθώριο μόλις πέντε ημερών για να καλύψουν το κενό που θα δημιουργήσει η απόσυρση της Wagner. Απειλεί επίσης να επισκιάσει τους εθνικούς εορτασμούς της 9ης Μαΐου, όταν η Ρωσία τιμά τη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο Πούτιν αναμένεται να απευθυνθεί στο έθνος από την Κόκκινη Πλατεία.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι περιμένει να δεχθεί κριτική.

«Μετά από λίγο, θα υπάρξουν κάποιοι έξυπνοι που θα πουν ότι έπρεπε να είχαμε μείνει παραπάνω στο Μπαχμούτ», δήλωσε. «Όποιος έχει επικριτικά σχόλια -ελάτε στο Μπαχμούτ, είστε ευπρόσδεκτοι, σταθείτε με όπλα στα χέρια στη θέση των νεκρών συντρόφων μας».

Υποσχέθηκε επίσης ότι η Wagner θα επιστρέψει: «Θα κλείσουμε τις πληγές μας και, όταν η Πατρίδα είναι σε κίνδυνο, θα υψώσουμε και πάλι το ανάστημά μας για να την υπερασπιστούμε. Ο ρωσικός λαός μπορεί να βασίζεται σε εμάς».

Share

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.