Ώρα στέψης για τον Κάρολο Γ’

Newsroom
6 Min Read

Οκτώ μήνες αφότου έγινε βασιλιάς, ο Κάρολος Γ’ στέφθηκε στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ, στη διάρκεια θρησκευτικής τελετής ενώπιον σχεδόν 2.300 προσκεκλημένων.

Λίγο νωρίτερα, ο μονάρχης ορκίστηκε να υπηρετεί τους υπηκόους του και να προστατεύει την Εκκλησία της Αγγλίας, της οποίας είναι ο ανώτατος ηγέτης.

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι τοποθέτησε το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου στο κεφάλι του Καρόλου Γ’.

Το παρών έδωσαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υψηλόβαθμα στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός της χώρας Ρίσι Σούνακ καθώς και πρώην πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την ιστορική τελετή με παραδόσεις που χάνονται στα βάθη των αιώνων παρακολούθησαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 300.000.000 τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.

Το τελετουργικό ξεκίνησε στις 12:20 ώρα Ελλάδος/Κύπρου με τη λεγόμενη «Πομπή του Βασιλιά». Το βασιλικό ζεύγος με την Πολιτειακή ‘Αμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου που την έσερναν έξι άλογα ράτσας Windsor Grey ξεκίνησε από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ με προορισμό το Αβαείο του Γουέστμινστερ.

Η Πολιτειακή ‘Αμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου κατασκευάστηκε στην Αυστραλία για τη βασίλισσα Ελισάβετ, για την 60ή επέτειο από την άνοδό της στο θρόνο, και πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το 2014 για τα εγκαίνια της κοινοβουλευτικής περιόδου. Είναι θερμαινόμενη, έχει κλιματισμό, ηλεκτρικά παράθυρα αλλά και υδραυλικές αναρτήσεις. Εσωτερικά είναι επενδυμένη με κίτρινο μετάξι. Ζυγίζει τρεις τόνους και έχει μήκος 5,5 μέτρα. Παρά το βάρος της, προσφέρει την άνεση ενός αυτοκινήτου.

Στη 1.00 η ώρα ξεκίνησε η θρησκευτική τελετή, χοροστατούντος του προκαθημένου της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπισκόπου του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι. Η τελετή γεμάτη συμβολισμούς και παραδόσεις διήρκησε δύο ώρες. Σε αυτήν αρχικά ο νέος βασιλιάς παρουσιάστηκε στο εκκλησίασμα και στη συνέχεια έδωσε όρκο σεβασμού του νόμου και προστασίας της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια έλαβε το χρίσμα και στο τέλος έγινε η στέψη με το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου που χρονολογείται από το 1661 και ζυγίζει 2,21 κιλά.

Την ολοκλήρωση της τελετής ακολούθησε η λεγόμενη «Πομπή της Στέψης» όπου το βασιλικό ζεύγος με τη συνοδεία 4.000 στρατιωτικών μετέβη από το Αβαείο του Γουέστμινστερ στα Ανάκτορα, αυτή τη φορά με τη Χρυσή Πολιτειακή ‘Αμαξα. Πρόκειται για μια άμαξα που κατασκευάστηκε το 1762.

To τελετουργικό ολοκληρώθηκε όταν ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα εμφανίστηκαν στο μπαλκόνι των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ για να χαιρετίσουν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα ανάκτορα. Μαζί τους βρίσκονταν ανώτερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας και των παιδιών τους. Απουσίαζε ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος αν και παρακολούθησε τη στέψη στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, δεν προσκλήθηκε να εμφανιστεί στο μπαλκόνι καθώς πλέον δεν αποτελεί εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας.

H τελετή

Ως ένας συνδυασμός του παραδοσιακού τελετουργικού, το οποίο χρονολογείται εδώ και σχεδόν μία χιλιετία, με τον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της σύγχρονης Βρετανίας έχει σχεδιαστεί η τελετή στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’, στον ρυθμό της οποίας αναπνέει εδώ και πολλές ημέρες το Λονδίνο και ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η τελετή περιλάμβανε για πρώτη φορά τη συμμετοχή πνευματικών ηγετών από διαφορετικές θρησκείες με στόχο να αντανακλάται η ποικιλομορφία της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος ως μονάρχης είναι ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας και φέρει τον τίτλο «Υπερασπιστής της Πίστεως», έχει εκφράσει επανειλημμένως την επιθυμία του να υπερασπιστεί όλες τις θρησκείες. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, για πρώτη φορά σε τελετή στέψης ο βασιλιάς προσευχήθηκε για ευλογία σε όλους ανεξαρτήτως θρησκείας και πεποιθήσεων.

Επισημαίνεται εξάλλου ότι εκείνοι που παρουσίασαν ιστορικά κειμήλια στον βασιλιά – συμπεριλαμβανομένων των σκήπτρων, της σφαίρας, του δακτυλιδιού και του κουταλιού για τη στέψη – αντανακλούσαν επίσης την ποικιλομορφία της κοινωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου, σε αντιδιαστολή με όσα συνέβησαν πριν από 70 χρόνια».

Η αγάπη του βασιλιά για τη φύση αντανακλάται στον μανδύα της συζύγου του Καμίλα, η οποία στέφθηκε βασίλισσα. Ο βασιλικός μανδύας απεικονίζει διαφορετικά είδη φυτών, σκαθάρια και μέλισσες.

Εν τω μεταξύ, η απόφαση να μην φωταγωγηθεί το κτίριο της Όπερας του Σίδνεϊ για την στέψη του βασιλιά Καρόλου ήταν ένα μέτρο για τη μείωση δαπανών, δήλωσε εκπρόσωπος της πολιτειακής κυβέρνησης στη Νέα Νότια Ουαλία. Στην Αυστραλία, όπου ο βασιλιάς Κάρολος είναι αρχηγός του κράτους, ο ρόλος της μοναρχίας είναι αμφιλεγόμενος. Ενώ πολλά δημόσια κτίρια και μνημεία, συμπεριλαμβανομένου του κτιρίου του Κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα Καμπέρα, θα φωταγωγηθούν για τη στέψη, το κτίριο της Όπερας του Σίδνεϊ, που φωταγωγήθηκε πέρυσι μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, δεν θα περιλαμβάνεται σε αυτά.

«Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας πιστεύει ότι πέτυχε τη σωστή ισορροπία σε ό,τι αφορά το να ικανοποιήσει τις προσδοκίες της κοινότητας για τον εορτασμό της περίστασης αυτής και το να λάβει υπόψιν τις δημόσιες δαπάνες», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δείτε ολόκληρη την τελετή εδώ

Share