100 ημέρες πολέμου

Newsroom
1 Min Read

24 Φεβρουαρίου 2022. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώνει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία από τρία μέτωπα, στη μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

100 μέρες μετά, η Ουκρανία συνεχίζει να αμύνεται. Εικόνες καταστροφής, χωρίς να διαφαίνεται ένα τέλος στις μάχες που έχουν σκοτώσει χιλιάδες, έχουν ξεριζώσει εκατομμύρια και έχουν μετατρέψει πόλεις σε ερείπια. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Ρωσία έχει πλέον υπό την κατοχή της το 20% των ουκρανικών εδαφών.

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της κατάληψης του Κιέβου, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να πιέζει προς τα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανίας, την ίδια στιγμή που οι χώρες της Δύσης αυξάνουν τις κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας, και ο ουκρανικός στρατός ενισχύεται καθημερινά με δυτικά οπλικά συστήματα.

Παράλληλα, η ρωσική απειλή συνεχίζει να προκαλεί αλλαγές στην παγκόσμια «σκακίερα», με τη Σουηδία και τη Φινλανδία να καταθέτουν αιτήσεις ένταξης τους στο ΝΑΤΟ.

Share