Ιστορική Συμφωνία για την Προστασία των Ωκεανών

Newsroom
A closeup of a green sea turtle swimming underwater under the lights - cool for nature concepts

Διαπραγματευτές από περίπου 100 χώρες κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για την προστασία των ωκεανών μετά από 10 χρόνια διαπραγματεύσεων.

Η «Συνθήκη Ανοιχτής Θάλασσας» στοχεύει να επαναπροσδιορίσει το 30% των θαλασσών ως «προστατευόμενες περιοχές» έως το 2030, για να διαφυλάξει και να ανακτήσει τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε το Σάββατο, 4 Μαρτίου 2023, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί για χρόνια λόγω διαφωνιών σχετικά με τη χρηματοδότηση και τα αλιευτικά δικαιώματα.

Η τελευταία διεθνής συμφωνία για την προστασία των ωκεανών υπογράφηκε πριν από 40 χρόνια το 1982 – γνωστή και ως «Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Αυτή η συμφωνία καθιέρωσε μια περιοχή που ονομάζεται ανοιχτή θάλασσα – διεθνή ύδατα όπου όλες οι χώρες έχουν δικαίωμα να αλιεύουν, να πλοηγούν και να κάνουν έρευνα – αλλά μόνο το 1,2% αυτών των υδάτων προστατεύεται.

Η θαλάσσια ζωή που ζει εκτός αυτών των προστατευόμενων περιοχών κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή, την υπεραλίευση και τη ναυτιλία.

«Το πλοίο έφθασε στην ακτή», είπε η πρόεδρος της διάσκεψης του ΟΗΕ Ρένα Λι, στο τέλος της τελευταίας ημέρας των διαβουλεύσεων.

Η Greenpeace υπογραμμίζει ότι 11 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεανού πρέπει να τίθενται σε καθεστώς προστασίας κάθε χρόνο μέχρι το 2030, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του «30 μέχρι το 30». «Τα κράτη πρέπει να υιοθετήσουν επίσημα τη συνθήκη και να την επικυρώσουν το συντομότερο δυνατό προκειμένου να τεθεί άμεσα σε ισχύ», είπε η ακτιβίστρια Λόρα Μέλερ, η οποία ήταν παρούσα στις διαβουλεύσεις. «Το ρολόι δεν έχει σταματήσει (…) μας απομένει μισή δεκαετία και δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε», προειδοποίησε.

Από: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κοινοποιήστε το!