Ιστορική Συμφωνία για την Προστασία των Ωκεανών

Newsroom 231 Views
Newsroom
2 Min Read

Διαπραγματευτές από περίπου 100 χώρες κατέληξαν σε μια ιστορική συμφωνία για την προστασία των ωκεανών μετά από 10 χρόνια διαπραγματεύσεων.

Η «Συνθήκη Ανοιχτής Θάλασσας» στοχεύει να επαναπροσδιορίσει το 30% των θαλασσών ως «προστατευόμενες περιοχές» έως το 2030, για να διαφυλάξει και να ανακτήσει τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε το Σάββατο, 4 Μαρτίου 2023, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί για χρόνια λόγω διαφωνιών σχετικά με τη χρηματοδότηση και τα αλιευτικά δικαιώματα.

Η τελευταία διεθνής συμφωνία για την προστασία των ωκεανών υπογράφηκε πριν από 40 χρόνια το 1982 – γνωστή και ως «Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Αυτή η συμφωνία καθιέρωσε μια περιοχή που ονομάζεται ανοιχτή θάλασσα – διεθνή ύδατα όπου όλες οι χώρες έχουν δικαίωμα να αλιεύουν, να πλοηγούν και να κάνουν έρευνα – αλλά μόνο το 1,2% αυτών των υδάτων προστατεύεται.

Η θαλάσσια ζωή που ζει εκτός αυτών των προστατευόμενων περιοχών κινδυνεύει από την κλιματική αλλαγή, την υπεραλίευση και τη ναυτιλία.

«Το πλοίο έφθασε στην ακτή», είπε η πρόεδρος της διάσκεψης του ΟΗΕ Ρένα Λι, στο τέλος της τελευταίας ημέρας των διαβουλεύσεων.

Η Greenpeace υπογραμμίζει ότι 11 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ωκεανού πρέπει να τίθενται σε καθεστώς προστασίας κάθε χρόνο μέχρι το 2030, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του «30 μέχρι το 30». «Τα κράτη πρέπει να υιοθετήσουν επίσημα τη συνθήκη και να την επικυρώσουν το συντομότερο δυνατό προκειμένου να τεθεί άμεσα σε ισχύ», είπε η ακτιβίστρια Λόρα Μέλερ, η οποία ήταν παρούσα στις διαβουλεύσεις. «Το ρολόι δεν έχει σταματήσει (…) μας απομένει μισή δεκαετία και δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε», προειδοποίησε.

Share

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.