Σημαντικός εταίρος στο Κυπριακό η ΕΕ, δήλωσε ο Στιούαρτ

Newsroom

Η ΕΕ αποτελεί έναν σημαντικό εταίρο στο Κυπριακό, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, έπειτα από συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Στιούαρτ χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ καλή, σημειώνοντας πως «μιλήσαμε για το τι μπορούμε να κάνουμε για να ωθήσουμε τα πράγματα προς τα μπρος στο Κυπριακό».

«Βλέπουμε και οι δυο μια ευκαιρία τους επόμενους μήνες όταν τερματιστεί αυτή η περίοδος εκλογών στην περιοχή. Και οι δυο συμφωνήσαμε ότι θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ωθήσουμε ουσιαστικά τα πράγματα προς τα μπρος», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις επαφές που είχε με αξιωματούχους της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Στιούαρτ είπε πως η επίσκεψή του στις Βρυξέλλες ήταν επίσκεψη γνωριμίας και πως αυτό ήταν το πρώτο του ταξίδι εκεί.

«Συνάντησα διάφορα άτομα προκειμένου να συστηθώ σε αυτά και να τα ακούσω. Αλλά σίγουρα υπάρχει πολλή στήριξη στις Βρυξέλλες σε αυτή την ιδέα ότι φτάνει η στιγμή κατά την οποία πρέπει να δώσουμε άλλη μια ώθηση», ανέφερε.

Σημείωσε, ακόμη, πως ο ίδιος ανέφερε στους κοινοτικούς αξιωματούχους πως τα ΗΕ θεωρούν ότι η ΕΕ αποτελεί έναν σημαντικό εταίρο στο Κυπριακό.

«Εργαζόμαστε στενά από κοινού για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης επί του εδάφους και όπως και στο παρελθόν η ΕΕ πάντα παρέχει σημαντική πολιτική και τεχνική υποστήριξη», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «ωστόσο, όπως γνωρίζουμε, οποιαδήποτε συμμετοχή σε οποιαδήποτε διαδικασία διαμεσολάβησης, σε οποιεσδήποτε συνομιλίες, απαιτεί τη συναίνεση από όλους τους ενδιαφερόμενους».

Ερωτηθείς αν τα ΗΕ είναι υπέρ της πρότασης του Προέδρου Χριστοδουλίδη για την εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, ο κ. Στιούαρτ είπε πως δεν το συζήτησαν αυτό σε λεπτομέρεια και πως επίσημα «τα ΗΕ δεν έχουν άποψη σε ό,τι μπορεί να διευθετηθεί μεταξύ του κ. Χριστοδουλίδη και της ΕΕ. Αλλά η εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία είναι κάτι σημαντικό για μας και πάντα τους στηρίζαμε».

Από: ΚΥ.Π.Ε.
Κοινοποιήστε το!