Η ουκρανική τρίαινα αντικατέστησε το σοβιετικό οικόσημο στο μνημείο της «Μητέρας Πατρίδας»

Nikolas Voniatis 219 Views
Nikolas Voniatis
1 Min Read

Η εθνική τρίαινα της Ουκρανίας τοποθετήθηκε στο μνημείο της «Μητέρας Πατρίδας», στο κέντρο του Κιέβου, αντικαθιστώντας τα σοβιετικά σύμβολα σε ένα από τα πιο ορατά παραδείγματα «απόσχισης» από το παρελθόν και την επιρροή της Μόσχας στη χώρα.

Βάσει των αποτελεσμάτων δημοσκόπησης, το 85% των ψηφισάντων, ήταν υπέρ της αντικαστάστασης του σοβιετικού εθνόσημου με το Ουκρανικό.

Το μνημείο, ένα ατσάλινο άγαλμα ύψους 62 μέτρων που απεικονίζει μια γυναίκα, ανεγέρθηκε το 1981 στην κορυφή ενός λόφου στη δεξιά όχθη του ποταμού Ντνίπρο. Ατενίζοντας αυστηρά ανατολικά, η φιγούρα κρατά ένα σπαθί στο δεξί της χέρι και μια ασπίδα στο αριστερό.

Αρχικά, η ασπίδα έφερε το οικόσημο της Σοβιετικής Ένωσης – ένα σφυροδρέπανο το οποίο περιβαλλόταν από στάχυα σιταριού.

Το μνημείο «Μητέρα Πατρίδα» στο Κίεβο θα μετονομαστεί σε «Μητέρα Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής του μουσείου της ουκρανικής ιστορίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το ουκρανικό υπουργείο Πολιτισμού να σχεδιάζει να έχει την ουκρανική τρίαινα αντί για το παλιό σοβιετικό οικόσημο στο άγαλμα, μέχρι την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στις 24 Αυγούστου.

Share
By Nikolas Voniatis Publisher
Follow:
Ο Νικόλας Βωνιάτης είναι ο δημιουργός και διαχειριστής του «δiεθνώς» (@diethnos). Υπήρξε δημοσιογράφος στην κυπριακή έκδοση της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», ενώ πλέον εργάζεται στον τομέα των Επικοινωνιών. Κατέχει πτυχίο Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και Μεταπτυχιακό στις Σπουδές Διεθνών Συγκρούσεων από το King's College London.

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.