«Πράσινο φως» από την Ε.Ε. στην εξαγορά της Activision Blizzard από την Microsoft

Newsroom 278 Views
Newsroom
3 Min Read

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την εξαγορά της Activision Blizzard από την Microsoft για ποσό ρεκόρ 69 δισ. δολαρίων, λίγες εβδομάδες αφότου οι αρχές της Βρετανίας αντιτάχθηκαν στο μεγαλύτερο deal που έχει γίνει ποτέ στον κλάδο των video games.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ΕΕ ανέφερε ότι η δική της ανάλυση έδειξε ότι η συμφωνία δεν θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό, καθώς η Microsoft δέχθηκε να αφήσει ανταγωνιστές της στο cloud να προσφέρουν στις πλατφόρμες τους κορυφαίους τίτλους της Blizzard, όπως το “Call of Duty”, τα επόμενα 10 χρόνια.

Η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε ότι η συμφωνία είναι υπέρ του ανταγωνισμού, λέγοντας ότι θα “βάλει μπρος” την αγορά cloud streaming που αντιπροσωπεύει μόλις το 1% έως 3% της συνολικής αγοράς βιντεοπαιχνιδιών.

Σύμφωνα με την ίδια, τα διαφορετικά συμπεράσματα μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου εστιάζουν στο πόσο γρήγορα θα αναπτυχθεί η αγορά παιχνιδιών cloud στο μέλλον.

“Συμφωνούμε ότι η αγορά cloud streaming είναι μία πολλά υποσχόμενη αγορά. Μπορεί να διαφωνούμε για την ταχύτητα με την οποία θα αναπτυχθεί”, είπε η Βεστάγκερ, προσθέτοντας ότι η ΕΕ βλέπει μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης για το cloud gaming από ό,τι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως σημειώνει πάντως η αναλύτρια Jennifer Rie του Bloomberg Intelligence, παρόλο που η απόφαση της ΕΕ προσφέρει μία χαραμάδα ελπίδας, “μάλλον δεν αλλάζει πολλά” για τις πιθανότητες να ανταπεξέλθει η Microsoft στις νομικές προκλήσεις που θέτουν οι ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Βρετανία (FTC και CMA).

Κάτι που συμβαίνει “επειδή κάθε Αρχή λαμβάνει απόφαση με βάση τις συνθήκες της αγοράς στη δική της περιοχή”, όπως εξηγεί, προσθέτοντας ότι “οι συνθήκες αυτές μπορεί να διαφέρουν, οδηγώντας σε διαφορετικά συμπεράσματα σχετικά με τον αντίκτυπο ενός deal”.

Η Κομισιόν υπερασπίστηκε τα δικά της συμπεράσματα λέγοντας ότι οι δεσμεύσεις της Microsoft θα δώσουν τη δυνατότητα σε εκατομμύρια Ευρωπαίους καταναλωτές “να κάνουν stream τα παιχνίδια της Activision χρησιμοποιώντας οποιεσδήποτε υπηρεσίες cloud gaming” που λειτουργούν στην ΕΕ.

“Οι δεσμεύσεις θα ξεκλειδώσουν σημαντικά οφέλη για τον ανταγωνισμό και τους καταναλωτές, φέρνοντας τα παιχνίδια της Activision σε νέες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων μικρότερων παικτών της ΕΕ, και σε περισσότερες συσκευές από ό,τι πριν”, αναφέρει δήλωση της Κομισιόν.

Αντίθετα, η CMA στη Μεγάλη Βρετανία είχε συμπεράνει ότι το deal θα ενισχύσει το πλεονέκτημα της Microsoft στην αγορά παιχνιδιών cloud, δίνοντάς της τον έλεγχο σε μια σειρά κορυφαίων τίτλων, όπως το Overwatch και World of Warcraft.

Share

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.