Η Μόσχα «παγώνει» τη συμφωνία για τα σιτηρά

Newsroom 285 Views
Newsroom
5 Min Read

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως η Ρωσία ανέστειλε την συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

“Στην πραγματικότητα, οι συμφωνίες της Μαύρης Θάλασσας έπαψαν να ισχύουν σήμερα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Δυστυχώς το μέρος αυτών των συμφωνιών που αφορούσε τη Ρωσία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, άρα η ισχύς της τερματίζεται”, πρόσθεσε.

“Μόλις εκπληρωθεί το ρωσικό μέρος των συμφωνιών, η ρωσική πλευρά θα επανέλθει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, αμέσως”, τόνισε.

Η συμφωνία αυτή που συνήφθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον περσινό Ιούλιο, είχε στόχο να ανακουφίσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών που είχαν αποκλειστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ενημέρωσε επισήμως την Τουρκία, την Ουκρανία και τον ΟΗΕ ότι τάσσεται κατά της παράτασής της, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η ισχύς της συμφωνίας, η οποία παρατάθηκε μερικές φορές, εκπνέει σήμερα. Η Ρωσία δηλώνει εδώ και μήνες ότι δεν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την παράτασή της.

Το Κρεμλίνο σημείωσε παράλληλα ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει την συμμετοχή της στην συμφωνία για τα σιτηρά δεν συνδέεται με την επίθεση που σημειώθηκε τη νύχτα στη γέφυρα της Κριμαίας.

Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι η θέση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν όσον αφορά την συμφωνία για τα σιτηρά ήταν γνωστή πριν από την επίθεση.

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία για επίθεση τη νύχτα στη γέφυρα της Κριμαίας με ναυτικά drones, από την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κυνική κίνηση» η απόφαση της Μόσχας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «κυνική κίνηση» την απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει την συμμετοχή της στην συμφωνία για τα σιτηρά, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα συνεχίσει να εργάζεται για την διαφύλαξη της επισιτιστικής ασφάλειας για τις φτωχές χώρες.

«Καταδικάζω σθεναρά την κυνική κίνηση της Ρωσίας να τερματίσει την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά , παρά τις προσπάθειες του ΟΗΕ και της Τουρκίας» τονίζει με ανάρτησή της στο τουίτερ, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Επίσης, σημειώνει ότι «η ΕΕ εργάζεται για να διασφαλίσει την επισιτιστική ασφάλεια για τους ευάλωτους του κόσμου. Οι λωρίδες αλληλεγγύης της ΕΕ θα συνεχίσουν να φέρνουν αγροδιατροφικά προϊόντα από την Ουκρανία και προς τις παγκόσμιες αγορές».

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την συμμετοχή της στην διεθνή συμφωνία για την εξαγωγή των σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας λίγες ώρες μετά την ουκρανική επίθεση κατά της γέφυρας της Κριμαίας.

Η ισχύς της συμφωνίας για τα σιτηρά εκπνέει τα μεσάνυκτα και η Μόσχα ανακοίνωσε ότι «η συμφωνία τερματίζεται ντε φάκτο».

Το Κρεμλίνο δεν θα διακόψει τις σχέσεις με τη Δύση

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως γνωρίζει “πολύ καλά” πως το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών τους στην Ουκρανία, όμως αυτό δεν είναι λόγος να διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις μαζί τους μετά την επίθεση στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία.

“Στις πιο έντονες στιγμές, χρειαζόμαστε διαύλους για διάλογο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ απαντούσε σε ερώτηση για ένα σχόλιο της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα η οποία, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι διενήργησε στην διάρκεια της νύχτας επίθεση στη γέφυρα με την εμπλοκή της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

“Γνωρίζουμε πολύ καλά πως ο συντονισμός είναι ανάμεσα στο καθεστώς του Κιέβου, την Ουάσινγκτον και έναν αριθμό ευρωπαϊκών πρωτευουσών και το ΝΑΤΟ”, είπε ο Πεσκόφ.

“Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσες πολλές πληροφορίες έρχονται από το ΝΑΤΟ και την Ουάσινγκτον στο Κίεβο σε μόνιμη βάση. Ως εκ τούτου, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις εδώ”.

Όμως η ερώτηση ενός δημοσιογράφου σχετικά με το ενδεχόμενο διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με τη Δύση “δεν είναι σωστή”, λόγω της ανάγκης να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι διαλόγου, είπε.

Share

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.