Η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Χερσώνα

Newsroom
2 Min Read

Η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από τη Χερσώνα, τη στρατηγικής σημασίας πόλη της Ουκρανίας, και μοναδικό περιφερειακό κέντρο που είχε καταλάβει από την έναρξη της εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου, όπως μετέδωσε το βρετανικό δίκτυο BBC.

Ειδικότερα, ο Ρώσος στρατιωτικός διοικητής στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, δήλωσε ότι δεν ήταν πλέον δυνατό να διατηρηθεί ο εφοδιασμός της πόλης.

Τη σχετική εντολή υποχώρησης των στρατευμάτων έδωσε ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού.

Η απόσυρση σημαίνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν εντελώς από την περιοχή στη δυτική όχθη του Δνείπερου ποταμού. Παράλληλα, η υποχώρηση συνιστά ένα σημαντικό πλήγμα για τη Μόσχα, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται αντιμέτωπα με μια γενικευμένη ουκρανική αντεπίθεση.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η πιο λογική επιλογή είναι η οργάνωση της άμυνας κατά μήκος μιας γραμμής φραγμού κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου», δήλωσε ο στρατηγός Σουροβίκικ σε συνάντηση ανώτερων στρατιωτικών ηγετών.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγο αφότου τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αναπληρωτής ηγέτης της Χερσώνας, Κίριλ Στρεμούσοφ, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Θεωρούμενος ως ένας από τους κύριους υποστηρικτές της κατάληψης της Χερσώνας, είχε προειδοποιήσει μόλις πριν από έξι ημέρες ότι ήταν πολύ πιθανό οι ρωσικές δυνάμεις να χρειαστεί να περάσουν στην ανατολική όχθη.

Η Ρωσία προχώρησε στην προσάρτηση της νότιας περιφέρειας Χερσώνας της Ουκρανίας και τριών άλλων τον περασμένο μήνα, μετά τη διοργάνωση δημοψηφισμάτων, τα οποία απορρίφθηκαν ως παράνομες προσποιήσεις από το Κίεβο και τη Δύση.

Share