Η τελευταία προεδρική αναμέτρηση του Ερντογάν

Newsroom
2 Min Read

Ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσει για τελευταία φορά μία προεδρική θητεία, ανακοινώνοντας ότι στη συνέχεια θα παραδώσει τη σκυτάλη στους «νέους».

«Θα ξεκινήσουμε την οικοδόμηση του αιώνα της Τουρκίας με την υποστήριξη που ζητάμε για τελευταία φορά προς το όνομά μας από τον λαό μας το 2023», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Σαμψούντα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε περίπτωση νίκης του στις εκλογές του 2023, θα είναι η τελευταία του θητεία.

«Θα παραδώσουμε αυτή την ιερή σημαία στους νέους μας», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003 με το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του, Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ελπίζει να διατηρήσει τα ηνία της χώρας στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του Ιουνίου 2023.

Όμως ο τούρκος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα, ανάμεσά τους και έναν πληθωρισμό που έχει φθάσει το 84,4%.

Τον Οκτώβριο, ο Ερντογάν είχε επαναλάβει την επιθυμία του να προετοιμάσει ένα νέο τουρκικό σύνταγμα που θα είναι «δημοκρατικό, απλό και με όραμα».

Σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές αυτό ερμηνεύθηκε ως πρόθεση τροποποίησης του ορίου των δύο προεδρικών θητειών που προβλέπεται από το τουρκικό σύνταγμα.


Erdogan has hinted that he will run for one last term as president, announcing that he will then hand over the baton to “the younger generation”.

Erdogan, who has been in power since 2003 with his Islamist-conservative Justice and Development Party (AKP), hopes to retain control of the country in the upcoming parliamentary and presidential elections in June 2023.

Back in October, Erdogan had reiterated his desire to prepare a new Turkish constitution that would be “democratic, simple and visionary”.

Share