Εισήγηση δίωξης Trump για υποκίνηση εξέγερσης

Newsroom 192 Views
Newsroom
4 Min Read

Η κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας για την επίθεση στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021, συνέστησε ομόφωνα να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ άλλων και για υποκίνηση εξέγερσης.

Η επιτροπή, που αποτελείται από επτά Δημοκρατικούς και δύο Ρεπουμπλικάνους βουλευτές, πρότεινε επίσης να διωχθεί δικαστικά ο πρώην πρόεδρος για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας, για συνωμοσία σε βάρος του αμερικανικού κράτους και για ψευδείς δηλώσεις.

Η παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας αφορά την επικύρωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του 2020 που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ημέρα στο Κογκρέσο.

Τη δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων του Τραμπ ενέκρινε κοινοβουλευτική επιτροπή

Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε τη δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων του ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έδωσε πολυετείς δικαστικές μάχες για να μην αποκαλυφθούν.

Πριν από την ψηφοφορία, οι Δημοκρατικοί δεν απέκλεισαν να δώσουν αμέσως στη δημοσιότητα τα έγγραφα αυτά. Όμως η ημερομηνία που θα αποκαλυφθούν δεν είχε γίνει ακόμη γνωστή μετά τη διαδικασία.

Ο κ. Τραμπ, που ρίχτηκε πρόσφατα σε νέα εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο -επιβεβαίωσε, όπως αναμενόταν, πως θα είναι υποψήφιος το 2024-, δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα τις φορολογικές δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της θητείας του, αντίθετα με όλους τους προκατόχους του από τα χρόνια του 1970, εγείροντας ερωτήματα για το περιεχόμενό τους.

Η επιτροπή της Βουλής που είναι αρμόδια κυρίως για φορολογικά θέματα και τις πηγές προσόδων του δημοσίου («Ways and Means»), στην οποία πλειοψηφούν ακόμη οι Δημοκρατικοί, ωσότου να συγκροτηθεί σε σώμα το Κογκρέσο με τη νέα σύνθεσή του τον Ιανουάριο, ενέκρινε με 24 ψήφους υπέρ έναντι 16 κατά τη δημοσιοποίηση των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν από τον επιχειρηματία των ακινήτων μεταξύ του 2015 και του 2020.

Η συγκεκριμένη επιτροπή ζητούσε επί τρία χρόνια τα έγγραφα που υποβλήθηκαν στις φορολογικές αρχές από τον ρεπουμπλικάνο, αλλά εκείνος το απέρριπτε. Το Ανώτατο Δικαστήριο εντέλει τους δικαίωσε στα τέλη Νοεμβρίου.

Η έλλειψη διαφάνειας από πλευράς του Ντόναλντ Τραμπ, που είχε μετατρέψει τα πλούτη του σε επιχείρημα υπέρ της υποψηφιότητάς του προεκλογικά, τροφοδοτεί για χρόνια τη σεναριολογία για το πόσο μεγάλη είναι η περιουσία του για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων.

Η οικογενειακός του επιχειρηματικός όμιλος («Trump Organization») κρίθηκε ένοχη στις αρχές Δεκεμβρίου για οικονομικές και φορολογικές απάτες έπειτα από δίκη στη Νέα Υόρκη που δεν αφορούσε προσωπικά τον πρώην πρόεδρο.

Ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής Κέβιν Μπρέιντι, μέλος της επιτροπής, προειδοποίησε πριν από την ψηφοφορία ότι η ενδεχόμενη δημοσιοποίηση θα «ανοίξει την πόρτα» ώστε τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων να αποκτήσουν «σχεδόν απεριόριστες εξουσίες», θα μπορούν να κινούνται «εναντίον των πολιτικών τους εχθρών αποκτώντας και δημοσιοποιώντας τις ιδιωτικές τους φορολογικές δηλώσεις».

«Μολονότι οι δημοκρατικοί επιμένουν πως το ζήτημα δεν είναι πολιτικό», υπερθεμάτισαν σε ανακοίνωσή τους ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί, η βιάση τους να δώσουν στη δημοσιότητα αυτά τα έγγραφα με εσπευσμένη, πρόχειρη διαδικασία, δείχνει πως τα κίνητρά τους είναι πράγματι πολιτικά».

Share

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.