Την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας υπέγραψαν Πούτιν και Σι

Οι σχέσεις Ρωσίας-Κίνας «στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας τους».

Newsroom 214 Views
Newsroom
4 Min Read

Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν ολοκλήρωσαν τις επίσημες συνομιλίες στο Κρεμλίνο και υπέγραψαν έγγραφα για την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο δυνάμεων, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινή δήλωση «εμβαθύνοντας την ολοκληρωμένη στρατηγική συνεργασία συντονισμού των δύο χωρών για τη νέα εποχή», δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σι και ο Πούτιν «τόνισαν ότι η κρίση στην Ουκρανία θα πρέπει να διευθετηθεί μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών», με τον Πούτιν να αναφέρει ότι οι κινεζικές ειρηνευτικές προτάσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, «όταν το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του είναι έτοιμοι».

Οι σχέσεις Ρωσίας-Κίνας «στο υψηλότερο σημείο της ιστορίας τους»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Σι Τζινπίνγκ, όπου αναφέρει πως υπέγραψαν δηλώσεις που «αντανακλούν πλήρως τη φύση των σχέσεων Ρωσίας-Κίνας», τις οποίες περιέγραψε ως «στο υψηλότερο σημείο τους σε ολόκληρη την ιστορία των δύο χωρών μας».

Η Ρωσία και η Κίνα είναι «δεμένες μαζί» και απολαμβάνουν «σχέσεις καλής γειτονίας», είπε, προσθέτοντας ότι η Μόσχα βρίσκεται σε «συνεχή επαφή» με το Πεκίνο.

«Αυτό μας επιτρέπει να βρίσκουμε, ακόμη και στις πιο περίπλοκες καταστάσεις, λύσεις στα προβλήματα και μπορούμε να συζητήσουμε όλα τα τρέχοντα διεθνή ζητήματα».

Πολλά σημεία του κινεζικού σχεδίου «ειρήνης» για την Ουκρανία «ταυτίζονται με τη ρωσική άποψη», είπε επιπλέον ο Πούτιν, εξηγώντας πως μαζί με τον Σι «πέρασαν πολύ χρόνο» και «έδωσαν μεγάλη προσοχή» συζητώντας το ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου.

Ανέφερε μάλιστα ότι η πρόταση του Πεκίνου για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια ειρηνική διευθέτηση – όταν η Δύση είναι έτοιμη για αυτό.

Ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του ως «επιτυχείς και εποικοδομητικές», καθώς έδειξαν ότι το Πεκίνο είναι πλέον ξεκάθαρα ο πιο στενός οικονομικός εταίρος της Μόσχας.

Η Κίνα είναι «αμερόληπτη» στη σύγκρουση στην Ουκρανία

Ο Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν, επισήμανε ότι το Πεκίνο έχει «αμερόληπτη θέση» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι υποστηρίζει την ειρήνη και τον διάλογο, ανέφεραν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Σι, ο οποίος μιλούσε μέσω μεταφραστή, χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Πούτιν «ανοιχτές και φιλικές».

Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι ο «υπεύθυνος διάλογος» είναι ο καλύτερος τρόπος για τη σταθερή επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τα ίδια μέσα μετέδωσαν ότι η ρωσική πλευρά επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών το συντομότερο δυνατό.

Οι δύο πλευρές τόνισαν ότι για να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία, πρέπει να γίνουν σεβαστές οι «νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια» όλων των χωρών και ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των διαφορετικών στρατοπέδων.

Share

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.