Η Ουκρανία «έτοιμη να ανακαταλάβει εδάφη» σύμφωνα με το ΝΑΤΟ

Newsroom 197 Views
Newsroom
4 Min Read

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και οι εταίροι τους προμήθευσαν στην Ουκρανία 230 άρματα μάχης και 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τη ρωσική επίθεση και να ανακτήσει τα εδάφη της, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οι σύμμαχοι και οι εταίροι της ομάδας επαφής που διευθύνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στον Ουκρανία 230 άρματα μάχης, 1.550 τεθωρακισμένα οχήματα και σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών, δηλαδή το 98% του υπεσχημένου υλικού, ώστε να εξοπλισθούν εννέα νέες τεθωρακισμένες ταξιαρχίες», διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.

«Συνολικά οι Ουκρανοί διαθέτουν συνεπώς δυνατότητες τις οποίες έχουν ανάγκη για να ανακαταλάβουν περισσότερα εδάφη», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ατλαντικής συμμαχίας.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης το Φεβρουάριο 2022, τα μέλη του ΝΑΤΟ παρείχαν επίσης αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα, πυροβολικό και σοβιετικής κατασκευής μαχητικά αεροπλάνα MIG-29 τα οποία είχαν στην κατοχή τους η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία. Εκπαίδευσαν εξάλλου δεκάδες χιλιάδες ουκρανούς στρατιωτικούς στα όπλα που χρησιμοποιούνται από τους στρατούς του ΝΑΤΟ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε πάντως «να μην υποτιμήσουμε ποτέ» τη Ρωσία. «Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να υπολείπονται σε ποιότητα, όμως καλύπτουν το έλλειμμα με την ποσότητα και η Μόσχα συνεχίζει να κινητοποιεί περισσότερο προσωπικό», υπενθύμισε.

«Θα είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί και θα της παρέχουμε αυτά που έχει ανάγκη», διαβεβαίωσε ο νορβηγός αξιωματούχος.

«Το Λουξεμβούργο έχει το μικρότερο στρατό του ΝΑΤΟ, αλλά, αν μας χρειαστούν, μπορούν να υπολογίζουν σ’ εμάς», δήλωσε από την πλευρά του ο Ξαβιέ Μπετέλ. Το Λουξεμβούργο είναι τελευταίο στους κόλπους του ΝΑΤΟ όσον αφορά το μερίδιο του ΑΕΠ του που αφιερώνει στις αμυντικές δαπάνες, όμως ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί να το αυξήσει.

Οι Στόλτενμπεργκ και Μπετέλ χαιρέτισαν τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους προέδρους της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αυτό δεν αλλάζει σε τίποτε το γεγονός ότι η Κίνα δεν είναι σε θέση να καταδικάσει την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», επέμεινε πάντως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

«Έγκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει ποιες είναι οι προϋποθέσεις για συνομιλίες και ποιο σχήμα θα πρέπει αυτές να έχουν», πρόσθεσε.

«Αν θέλουμε μια ειρηνική λύση έπειτα από διαπραγματεύσεις, που να επιτρέπει στην Ουκρανία να επιβληθεί ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, το καλύτερο μέσο για να φθάσουμε εκεί είναι να προσφέρουμε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, ακριβώς όπως κάνουν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ», κατέληξε.

Η Ρωσία ετοιμάζεται για την ουκρανική αντεπίθεση

Γραμμές άμυνας 800 και πλέον χιλιομέτρων, βάθους ενίοτε τριών γραμμών, μεγάλος αριθμός στρατιωτών για να τις κρατήσουν: η Μόσχα προετοιμάζεται για την ουκρανική αντεπίθεση, η έκβαση της οποίας, κατά το Κίεβο και τη Δύση τουλάχιστον, θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τη συνέχεια του πολέμου, που διαρκεί πάνω από 14 μήνες.

Καθώς η λάσπη του χειμώνα αρχίζει να ξεραίνεται, κι έπειτα από ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις με αποτελέσματα σχετικά περιορισμένα, ο πόλεμος αναμένεται να περάσει προσεχώς σε νέα φάση, στην οποία το Κίεβο θέλει να αποκτήσει εκείνο την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Όμως η Μόσχα άντλησε διδάγματα από αποτυχίες του παρελθόντος και κάνει υπολογισμούς για πόλεμο διαρκείας, πόλεμο φθοράς – στον οποίο δηλώνει σίγουρη πως θα υπερισχύσει αυτή.

Share

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.