Ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Σι Τζινπίνγκ «Δικτάτορα»

Newsroom 301 Views
Newsroom
4 Min Read

Τα σημάδια της ύφεσης στις διμερείς σχέσεις δεν είχαν και μεγάλη διάρκεια: ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν είχε σχεδόν προλάβει να πατήσει το πόδι του στις ΗΠΑ επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Κίνα και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τον κινέζο πρόεδρο «δικτάτορα»!

Ο Τζο Μπάιντεν βρισκόταν σε δεξίωση για τους χορηγούς του Δημοκρατικού Κόμματος στην Καλιφόρνια. Και διηγούμενος, παρουσία δημοσιογράφων, το επεισόδιο με το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι επάνω από το έδαφος των ΗΠΑ είπε: «Ο λόγος για τον οποίο ο κινέζος πρόεδρος εκνευρίστηκε τόσο όταν κατέρριψα το μπαλόνι γεμάτο με υλικό κατασκοπείας ήταν ότι δεν γνώριζε ότι αυτή η συσκευή βρισκόταν εκεί».

«Είναι πολύ ενοχλητικό για τους δικτάτορες όταν δεν ξέρουν τι συνέβη. Οταν καταρρίφθηκε το μπαλόνι (ο Σι Τζινπίνγκ) βρέθηκε σε δύσκολη θέση και μάλιστα διέψευσε ότι (το μπαλόνι) βρισκόταν εκεί».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Μάο Νινγκ καταδίκασε τις δηλώσεις του 80χρονου αμερικανού προέδρου. «Η παρατήρηση αυτή της αμερικανικής πλευράς είναι πραγματικά παράλογη, πολύ ανεύθυνη και δεν απηχεί την πραγματικότητα, είναι αντίθετη με την διπλωματική πρακτική και προσβάλλει την πολιτική αξιοπρέπεια της Κίνας», είπε η εκπρόσωπος. «Αποτελεί ανοικτή πολιτική πρόκληση».

«Καλή δουλειά!»

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Αντονι Μπλίνκεν είχε μόλις ολοκληρώσει το πολυαναμενόμενο ταξίδι του στην Κίνα. Η συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ έπειτα από πολύμηνη ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις χαρακτηρίσθηκε «επιτυχής» και από τις δύο πλευρές.

Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου (ο Σι Τζινπίνγκ) θέλει την αποκατάσταση μιας σχέσης».

Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι ο Αντονι Μπλίνκεν «έκανε καλή δουλειά» στην Κίνα, αλλά «θα χρειασθεί χρόνος» για την άμβλυνση της έντασης στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.

«Αλλωστε, σας το βεβαιώνω, μην ανησυχείτε για την Κίνα (…) Η Κίνα έχει πραγματικές οικονομικές δυσκολίες», είπε ο Τζο Μπάιντεν, που πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η ανταγωνιστική σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα μετατράπηκε σε ανοικτή διπλωματική κρίση τον Φεβρουάριο με το επεισόδιο με το μπαλόνι.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε και σε ένα άλλο σημείο σύγκρουσης με την Κίνα: στην σύνοδο κατά την οποία οι ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας, την Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών (Quad) επέκριναν εμμέσως ως πηγή αποσταθεροποίησης την πολιτική του Πεκίνου στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Αυτή η ενότητα των τεσσάρων προκάλεσε την οργή του προέδρου της Κίνας, σχολίασε ο Μπάιντεν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τζο Μπάιντεν κάνει «αξιομνημόνευτες» δηλώσεις κατά την διάρκεια δεξιώσεων χορηγών και εκδηλώσεων στενού κύκλου, στις οποίες οι κάμερες, τα μικρόφωνα και οι φωτογραφικές μηχανές απαγορεύονται, αλλά οι παρόντες δημοσιογράφοι μπορούν να ακούσουν τις δηλώσεις του προέδρου και να τις μεταδώσουν.

Κατά την διάρκεια παρόμοιας εκδήλωσης τον Οκτώβριο 2022, ο Τζο Μπάιντεν είναι αναφερθεί, για παράδειγμα, στον κίνδυνο πυρηνικής «αποκάλυψης» που θα μπορούσε να ξεκινήσει η Ρωσία.

Τι απαντά το ΥΠΕΞ της Κίνας

Ο χαρακτηρισμός του Σι Τζινπίνγκ «δικτάτορα» από τον Τζο Μπάιντεν αποτελεί «σοβαρή» παραβίαση της πολιτικής αξιοπρέπειας της Κίνας και ισοδυναμεί με δημόσια πολιτική πρόκληση, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Η Κίνα εξέφρασε την σφοδρή της δυσαρέσκεια, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μάο Νινγκ κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Η παρατήρηση αυτή της αμερικανικής πλευράς είναι πραγματικά παράλογη, πολύ ανεύθυνη και δεν απηχεί την πραγματικότητα», είπε η εκπρόσωπος.

Share

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.