ΗΠΑ: Παρουσιάσαν το νέο πυρηνικό βομβαρδιστικό stealth B-21 Raider

Newsroom
2 Min Read

Το νεότερο πυρηνικό βομβαρδιστικό stealth της Αμερικής έκανε το ντεμπούτο του την Παρασκευή μετά από χρόνια μυστικής ανάπτυξης και ως μέρος της απάντησης του Πενταγώνου στις αυξανόμενες ανησυχίες για μια μελλοντική σύγκρουση με την Κίνα.

Το B-21 Raider είναι το πρώτο νέο αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. Σχεδόν κάθε πτυχή του προγράμματος είναι απόρρητη.

Καθώς το βράδυ έπεφτε πάνω από το εργοστάσιο 42 της Πολεμικής Αεροπορίας στο Palmdale, το κοινό πήρε μια πρώτη γεύση από το Raider σε μια αυστηρά ελεγχόμενη τελετή. Ξεκίνησε με μια υπέρπτηση των τριών βομβαρδιστικών που βρίσκονται ακόμη σε υπηρεσία: το B-52 Stratofortress, το B-1 Lancer και το B-2 Spirit. Στη συνέχεια, οι πόρτες του υπόστεγου άνοιξαν αργά και το B-21 ρυμουλκήθηκε έξω από το κτίριο.

Αυτό δεν είναι απλώς ένα ακόμη αεροπλάνο.
Είναι η ενσάρκωση της αποφασιστικότητας της Αμερικής να υπερασπιστεί τη δημοκρατία που όλοι αγαπάμε.

Λόιντ Όστιν, υπουργός Άμυνας ΗΠΑ


Το B-21 αποτελεί μέρος των προσπαθειών του Πενταγώνου να εκσυγχρονίσει και τα τρία σκέλη της πυρηνικής του τριάδας, η οποία περιλαμβάνει πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από σιλό και πυρηνικές κεφαλές που εκτοξεύονται από υποβρύχια.

Η Κίνα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να έχει 1.500 πυρηνικά όπλα μέχρι το 2035 και η πρόοδός της στα υπερηχητικά, τον κυβερνοπόλεμο και τις διαστημικές δυνατότητες αποτελούν «την πιο συνεπή και συστημική πρόκληση για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και το ελεύθερο και ανοικτό διεθνές σύστημα», ανέφερε το Πεντάγωνο αυτή την εβδομάδα στην ετήσια έκθεσή του για την Κίνα.

Share