Έφτασαν οι πρώτες συστοιχίες Patriot στην Ουκρανία

Newsroom 140 Views
Newsroom
2 Min Read

Ο ουκρανικός στρατός παρέλαβε τα πρώτα αμερικανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot και τα γαλλικά ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 βρίσκονται ήδη στα πεδία των μαχών, ανακοίνωσαν οι αρχές της Ουκρανίας, την ώρα που το Κίεβο προετοιμάζει μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση.

«Σήμερα, ο όμορφος ουκρανικός ουρανός μας γίνεται ασφαλέστερος διότι τα αμερικανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot έφθασαν στην Ουκρανία», έγραψε στο Twitter ο ουκρανός υπουργός Αμυνας ευχαριστώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γερμανία και την Ολλανδία που «κράτησαν τον λόγο τους».

Η Ουάσινγκτον δεσμεύθηκε στα μέσα του Δεκεμβρίου, κατά την διάρκεια της ιστορικής επίσκεψης του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις ΗΠΑ, να εφοδιάσει τις ουκρανικές δυνάμεις με το αμερικανικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, την στιγμή που η Ρωσία βομβάρδιζε τις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

Το σύστημα Patriot θα ενισχύσει «κατά σημαντικό τρόπο» την ουκρανική άμυνα απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις, είχε δηλώσει τότε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι το σύστημα αυτό θα χρησιμοποιηθεί αμυντικά και όχι για πλήγματα κατά του ρωσικού εδάφους.

Στις 20 Ιανουαρίου, η Ολλανδία είχε ανακοινώσει ότι θα προμηθεύσει την Ουκρανία με δύο εκτοξευτές Patriot και τους αναχαιτιστικούς πυραύλους που τους συνοδεύουν στο πλαίσιο μία από κοινού με τις ΗΠΑ και την Γερμανία αποστολή.

Το Βερολίνο δεσμεύθηκε στις 5 Ιανουαρίου να στείλει ένα αντιαεροπορικό σύστημα Patriot.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι ανέπτυξε γαλλικά ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 , που χρησιμοποιούνται κυρίως σε αναγνωριστικές αποστολές, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Εκτός των συστημάτων Patriot, οι Δυτικοί σχεδιάζουν να προμηθεύσουν το Κίεβο με τεθωρακισμένα άρματα για να βοηθήσουν στην ουκρανική αντεπίθεση που θα εκδηλωθεί τους προσεχείς μήνες για την ανακατάληψη των κατεχομένων ουκρανικών εδαφών στην ανατολική και την νότια Ουκρανία.

Share

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.