Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB αλλάζει το ενεργειακό τοπίο

diethnos team 311 Views
diethnos team
2 Min Read

Ιστορική έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας ο οποίος θα συνδράμει στην απεξάρτηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το Ρωσικό φυσικό αέριο και θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

Ο αγωγός IGB ο οποίος έχει μήκος 182 χλμ και θα μεταφέρει 1 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊζάν στη Βουλγαρία, στοχεύει στην ανακουφιση της χώρας η οποία προσπαθεί να εξασφαλίσει προμήθειες φυσικού αερίου σε προσιτές τιμές από τα τέλη Απριλίου, όταν η ρωσική Gazprom διέκοψε τις παραδόσεις λόγω της άρνησης της Σόφιας να πληρώσει σε ρωσικά ρούβλια.

Μετά από την επιβολή κυρώσεων από την Δύση στην Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν, αναγκάζοντας τις χώρες της Ε.Ε να βρουν εναλλακτικές επιλογές για να εξασφαλίσουν προμήθειες, εν μέσω αυξανόμενων τιμών και του επικείμενου χειμώνα.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια τελετής εγκαινίων στη Σόφια, ανέφερε ότι ο αγωγός «αλλάζει το παιχνίδι» τόσο για την Βουλγαρία όσο και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.  Σημείωσε δε ότι οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία είναι αισθητές σε όλη την Ευρώπη, όμως έργα σαν τον αγωγό αναμένετε να εξασφαλίσουν στην περιοχή αρκετό φυσικό αέριο για το χειμώνα. 

Με αρχική χωρητικότητα 3 bcm ετησίως και σχέδια να αυξηθεί αργότερα στα 5 bcm, ο αγωγός 182 χλμ., θα μπορούσε να παρέχει επίσης μη ρωσικό αέριο στις Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, στη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Ο αγωγός ο οποίος θα ενώνει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα, συνδέεται με τον «Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου», την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παροχή ΦΑ από τις περιοχές της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη.

Ο αγωγός αξίας 240 εκ. ευρώ ελέγχεται από μια κοινοπραξία μεταξύ της ελληνικής ΔΕΠΑ, της βουλγαρικής BEH και της ιταλικής Edison.

Share

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.