Η Φινλανδία θα ενταχθεί επίσημα στη Συμμαχία τις προσεχείς ημέρες

Newsroom 162 Views
Newsroom
3 Min Read

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ «ανυπομονεί» να υψώσει τη σημαία της Φινλανδίας στην έδρα της Συμμαχίας μετά την επικύρωση της ένταξής της από την Τουρκία, και ελπίζει ότι θα μπορέσει να υποδεχθεί τη Σουηδία, «το νωρίτερο δυνατό».

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες ζήτησαν από κοινού να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η Τουρκία και η Ουγγαρία εξακολουθούν να μπλοκάρουν την ένταξη της Σουηδίας.

«Ανυπομονώ να υψώσω τη σημαία της Φινλανδίας στην έδρα του ΝΑΤΟ τις προσεχείς ημέρες», έγραψε στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας που προβλέπεται να διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 4 και 5 Απριλίου.

«Ελπίζω να υποδεχθώ το νωρίτερο δυνατό τη Σουηδία ως πλήρες μέλος της οικογένειας του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει ακόμη να επικυρώσει τη συγκατάθεση που έδωσε το τουρκικό Κοινοβούλιο για την ένταξη της Φινλανδίας, όμως όλα είναι έτοιμα στην έδρα της Συμμαχίας προκειμένου να υψωθεί η σημαία της Φινλανδίας δίπλα σε εκείνες των άλλων 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

«Η Φινλανδία θα ενταχθεί επίσημα στη Συμμαχία μας τις επόμενες ημέρες. Η ένταξή της θα καταστήσει τη Φινλανδία πιο ασφαλή και το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η Φινλανδία διαθέτει πολύ ικανές δυνάμεις, προηγμένες δυνατότητες και ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς. Θα φέρει ως εκ τούτου πολλά στη Συμμαχία μας», πρόσθεσε.

Η Φινλανδία και η Σουηδία ανακοίνωσαν σημαντικές στρατιωτικές επενδύσεις αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και θεωρούνται από το ΝΑΤΟ μεγάλη ενίσχυση για τη βορειοανατολική πτέρυγά του.

Η Φινλανδία ευχαρίστησε τα 30 κράτη μέλη του NATO για την «υποστήριξή τους»

Ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστε ευχαρίστησε τις τριάντα χώρες μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού για την «υποστήριξή τους» στην εισδοχή της χώρας του στον στρατιωτικό συνασπισμό, μετά το πράσινο φως χθες Πέμπτη το βράδυ από το κοινοβούλιο της Τουρκίας, το τελευταίο απαιτούμενο βήμα της διαδικασίας.

«Θέλω να τις ευχαριστήσω όλες για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους», ανέφερε σε ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στο Twitter ο πρόεδρος της Φινλανδίας Νιινίστε, προσθέτοντας πως «αδημονούμε να καλωσορίσουμε το συντομότερο» στη συμμαχία τη Σουηδία, επίσης χώρα υποψήφια προς ένταξη στο NATO, που όμως είναι αντιμέτωπη ακόμη με το βέτο της Άγκυρας.

Share

Latest News

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

With more than 300,000 views every month across its platforms,
diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.

diethnos.com

© 2024 Diethnos News Network. All Rights Reserved.

© 2024 Diethnos News Network.

With more than 300,000 views every month across its platforms, diethnos is the largest network on Politics and International Relations in Greece and Cyprus.